Јордан хоће да место крштења Христовог унесе у списак светског културног наслеђа

Место у Вади ал-Карар-у, наведено у јеванђењу и као „Витанија с оне стране Јордана“, једно је од двају места на реци Јордану које се сматра местом крштења Христовог.

Бон, 25.6.2015. – Краљевина Јордан намерава да место крштења Исусовог ал-Магтас у Вади (долини) ал-Карару на јорданској обали унесе у списак светских културних добара. Јордански дневник "Jordan Times"  јавља да се место мора означити као место значајно с природне и с културне тачке гледишта. Коначну одлуку донеће Комитет Унеска на свом заседању у Бону од 28. јуна до 8. јула о.г. На заседању ће се одлучити о укупно 37 приспелих молби.

Ово је једно од двају места на реци Јордану које се сматра местом крштења Христовог, и биће да је то оно место за које се у јеванђељу вели да је „Витанија с оне стране Јордана“, где је св. Јован крстио Господа. Друго место је на западној  јорданској обали у Израелу. Међу библијским сручњацима води се расправа о тачном месту крштења.

Ископавања започета деведесетих година прошлог века у раније из безбедносних разлога недоступном подручју на Јордану, у Вади ал-Карару, означила су ово место за место Исусовог крштења, а за њега се тврдило да је таквим сматрано још још од 4. века. Налази се на један километар узводно уз Јордан код једног извора. При ископавању су откривене зграде из раног хришћанског доба.

Противећи се месту Исусовог крштења на израелској страни (Quasr el-Yahud), јордански археолози се позивају на оно јеванђељско место где се каже да је Исус крштен у „Витанији, с оне стране Јордана“  гледано из Јерусалима. Јордан је последњих година око овог места изградио парк. Неке Цркве, међу њима и Руска, подигле су овде капеле. Приметити је да су папе Јован Павле II, Бенедикт XVI и Фрања посетили управо ово место у Јордану.

Извор: Катпрес (с немачког Р. Ракић)