Још један случај узурпације имовине Српске Православне Цркве

Представници Српске православне црквене општине у Сарајеву позвали су надлежне власти сарајевске Општине Стари Град, Сарајевског Кантона и Федерације БиХ, те друге институције које могу да помогну, да буде спријечена даља нелегална градња на имовини Српске православне цркве /СПЦ/ у Комплексу Старе цркве на Башчаршији, који је историјски споменик културе под заштитом државе.

Они су на конференцији за медије, одржаној у петак, 14. августа, у Комплексу Старе цркве, упознали јавност са чињеницама да извјесна Јасна Мушић, на простору гдје је била саграђена прва српска школа у Сарајеву, нелегално гради стамбени објекат.

Правни заступник сарајевске Црквене општине, адвокат Душко Томић, истакао је да је ријеч о историјском комплексу на којем не може градити нико без дозволе и сагласности СПЦ и надлежних служби.

Према његовом мишљењу, ријеч је о чисто правном питању које задире у политику, изразивши бојазан да је ово још једна порука Србима да немају шта да траже у Сарајеву.

„Није ово само административни проблем, него и политички. Ако СПЦ као институција доживљава овако нешто у Сарајеву, шта онда треба да очекује Србин као појединац," рекао је Томић.

Он је најавио да ће се, уколико нелегална градња не буде заустављена, обратити суду у Стразбуру ради заштите права СПЦ.

Земљиште на коме се обављају спорни радови било је власништво СПЦ до 1973. године, када је национализовано, а тренутно право располагања над њим има Општина Стари Град.

Парох сарајевски јереј Вања Јовановић рекао је да се свим легалним средствима покушава спријечити даља градња, али да се гради ноћу и викендом, у вријеме када инспекције не могу то да утврде.

Начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић изјавио је медијима да је објекат који се гради нелегалан и да мора бити уклоњен.

„Ко нема дозволе, не може ни да гради," рекао је Хаџибајрић.

У овај случај укључила се и Комисија за очување националних споменика БиХ, из које су од Федералне управе за инспекцијске послове затражили да заустави радове.