Још једна провокација градских власти

Они који су познати по томе што годинама уназад покушавају да укину градску славу Новог Сада, Ђурђиц, своју борбу против Епархије бачке, па и против заштитника нашега града, светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија, настављају и на сâм дан његовог молитвеног спомена.

Знајући, наиме, унапред да се Српска Православна Црква неће сагласити са постављањем металне конструкције за озвучење и видео-пренос концерта Ђорђа Балашевића пред самим улазом и оградом Владичанског двора, само неколико метара од Саборне цркве која тог дана прославља своју храмовну славу, градски ,,оци” су одлучили да своју намеру остваре без знања, обавештења и сагласности Епархије бачке.

Разуме се да Епархија бачка не жели да улази у законску оправданост одлуке градских челника да у овом тренутку, за време изборне тишине, организују концерт свог политичког промотера, а поготову не жели да ишчитава имена са појединих изборних листа, али не може да прихвати да се овим чином директно угрожава слобода Цркве. Уосталом, ова намера градских отаца је незаконита и представља грубо нарушавање богослужбеног простора и времена који су заштићени чланом 31 став 3 Закона о Црквама и верским заједницама.

Подсетићемо и на чињеницу да заштићени простор испред Саборне цркве и око Владичанског двора представља старо језгро Новог Сада и да се Владичански двор, заједно са Саборном црквом, налази под највишим степеном заштите (Службени гласник Републике Србије бр. 52 од 8. јуна 2007. године). Између осталог, то значи да је у наведеном простору строго забрањено постављање покретних реклама и привремених објеката (тезге, киосци и слично). Нажалост, Епархија бачка од 2006. године води борбу са градским властима по питању очувања и заштите овог културног добра, а сада је, поред летњих башти због којих је наш град од Српске Атине претворен у касабу, очигледно на ред дошла друга фаза провокације и изругивања свему што је православно и српско.

На крају, осећамо моралну обавезу да подсетимо наше суграђане да се још није навршило четрдесет дана од ужасне трагедије у дискотеци Контраст, за коју ни један градски челник није нашао за сходно да поднесе оставку на свој положај, и да је неприлично и против наших добрих обичаја да у режији Града буде организован концерт. Уосталом, да ли је нормално да град у коме је пре месец дана био проглашен дан жалости сад организује концерт?

Имајући у виду чињеницу да је Епархија бачка на апел надлежним градским органима да одустану од своје намере добила незванични одговор да градоначелник са својим тимом стоји чврсто иза предметне одлуке, обавештавамо јавност да ће свештенство са верним народом Новог Сада стати у одбрану светиње храма, слободе Цркве и успомене на наше трагично пострадале суграђане.

Из Канцеларије Епископа бачког