Јовањдан у Саборном храму у Новом Саду

Јовањдан у Саборном храму у Новом Саду
Јовањдан у Саборном храму у Новом Саду
Јовањдан у Саборном храму у Новом Саду
Јовањдан у Саборном храму у Новом Саду

У уторак, 20. јануара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј прославио је крсну славу началствујући Евхаристијским сабрањем у Саборном храму у Новом Саду.

Епископу домаћину саслуживали су Високопреосвештени Митрополит илионски г. Атинагора и Преосвештена господа Епископи врањски Пахомије, аустријско-швајцарски Андреј и јегарски Јероним, као и високопреподобни архимандрити Николај Јоанидис, Јован Радосављевић, Исихије Рогић и Прокопије Таџар.

У славу Божју и у част Светог Јована Крститеља током свете Литургије појали су студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду, као и полазници школе црквеног појања ,,Свети Јован Дамаскин", при Црквеној општини у Новом Саду.

Преосвештени Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј се пригодном беседом обратио епископу Иринеју као и свим сабраним клирицима и епархиотима бачким, духовним чадима, пријатељима и поштовацима архипастирске делатности Предстојатеља Цркве Божје у Бачкој сведочећи ,, да смо се данас сабрали у светом храму да славимо Сабор Светог Јована Крститеља. Имамо потребу за сабором јер су јуче пројављене многе тајне, које свако треба да сабере у себи. Господ приклања главу своју пред слугом својим који га крштава у реци Јордану, сједињујући се на тај начин са васцелим родом људским".

По завршетку свете Литургије, у древном дому Епископâ бачких благословени су славски дарови – колач, жито и вино. Том приликом митрополит Атинагора је у име Јеладске Цркве још једном упутио најлепше молитвене жеље Епископу домаћину, поводом празника његовог небеског молитвеника и заступника пред Господом, изразивши искрену благодарност Богу, Који је епископа Иринеја и његове госте удостојио заједничког учешћа у празничној Евхаристијској радости.

Извор: Епархија бачка