Јубилеј цркве Свeтог Апостола Томе у Јоханесбургу

ЈоханесбургПоводом обележавања јубилеја 30 година од подизања храма Светог Апостола Томе у Јоханесбургу и храмовне славе, по благослову Патријарха српског Г. Павла, делагација Српске Православне Цркве, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом хвостанским Г. Атанасијем, а у пратњи протојереја-ставрофора Миодрага Поповића и протођакона Стевана Рапајића, учинила је званичну посету Српској православној црквено-школској општини Светог Саве у Јоханесбургу у времену од 17. до 22. октобра 2008. године.

ЈоханесбургДелагацију СПЦ на аеродрому у Јоханесбургу дочекали су отправник послова Амбасаде Републике Србије госпођа Јасмина Станковић и домаћин јеромонах Пантелејмон (Јовановић), старешина храма. На црквеном имању испред храма делегацију су по српском обичају дочекали верници парохије, а доксологију служили клирици Александријске Патријаршије. Те вечери у Амбасади Републике Србије уприличен је пријем за делагацију СПЦ.

ЈоханесбургУочи храмовне славе Епископ хостански Г. Атанасије служио је бденије уз саслужење клирика Александријеске Патријаршије и Српске православне цркве у присуству већег броја верника. На бденију је присуствово и Митрополит Града Јоханесбурга Г. Серафим коме је Епископ Атанасије, на предлог Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, уручио високо одликовање СПЦ, Орден Светог Симеона Мироточивог, за показану љубав преме Српској православној цркви, а посебно на пруженој духовној и моралној подршци и помоћи нашој парохији при храму Св. Апостола Томе у Јоханесбургу

ЈоханесбургНакон одслуженог бденије владика Атанасије је одржао пригодно предавање у црквеној сали на тему „Свети оци данас и православно сведочење у свету". По предавању у дискусији су узели учешћа и Митрополит Серафим и свештеници Александријске Патријаршије у руске парохије у Јоханесбургу. Незаобилазна тема разговора било је и Косово и Метохија. Сви учесници су изразили своју забринутост због непромишљених одлука међународне заједнице поводом проглашења независности Косова, а истовремено и дали моралну подршку српском народу на Косову и Метохији. У свом надахнутом излагању Митрополит Серафим је рекао „ако некоме узмете срце узимате му и живот, а Косово је срце Србије".