Јубилеј Епископа ваљевског

Јубилеј Епископа ваљевског
Јубилеј Епископа ваљевског
Јубилеј Епископа ваљевског
Јубилеј Епископа ваљевског

Празник Светог великомученика Димитрија Солунског и ове године протекао је у знаку велике молитвене свечаности у Осечини. Свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва, као и појање црквеног хора из Крупња.

У својој беседи владика Милутин је рекао да је велика радост бити у крају у ком је владика Николај окупљао богомољце, ревнитеље за Христа у 20. веку. -Против Светог Димитрија су водили велику борбу и мучили га. Ко је победио? Да ли римски цар? Не, победио је Свети Димитрије. Славимо га данас, кандила палимо и његове ликове видимо на црквама и славите га и ви, браћо и сестре! Будите радосни у животу и немојте мрзети никога! То је огроман грех и није добро, јер онда човек нема мир, нема срећу, нема радост, истакао је епископ Милутин.

На Митровдан, 8. новембра 1969. године, Епископ ваљевски г. Милутин је баш у осечанском храму примио свештеномонашки чин, тако да се тог дана навршило јубиларних педесет година од тог догађаја. Ваљевски архијереј још једном је заблагодарио Господу на свему и подсетио на важност у испуњавању заповести Божјих и позвао све присутне на хришћанску ревност.

По завршетку свете Литургије за мноштво верника окупљених око богомоље чланови богомољачког братства приредили су трпезу љубави, у току које су чланови крупањског црквеног хора отпевали неколико традиционалних песама са простора Косова и Метохије.

Извор: Епархија ваљевска