Јубилеј хора Колегијум музикум

Академски хор Колегијум музикум, под диригентском палицом Даринке Матић Маровић, у оквиру Бемуса, одржао концерт на Коларцу. Током 40 година постојања хор премијерно извео више од 200 композиција.

У склопу обележавања 40 година постојања, академски хор Колегијум музикум синоћ је, у оквиру 43. Бемуса, одржао концерт у дворани Коларчеве задужбине.

Диригент Даринка Матић Маровић, ових дана је вежбала са хором као и првог дана, када је почело стварање институције Колегијум музикум.

И после 40 година, на хиљаде одржаних концерата, напорних турнеја, и озбиљних припрема и четворочасовне пробе, није уморна.

"Није ме уморило, оне су инспиративне, увек су друге девојке, а сад су друге генерације, кој на други начин реагују", каже Даринка Матић Маровић.

Хор је састављен од студенткиња Факултета музичке уметности у Београду, а током 40 година постојања освојио је сва признања и награде на међународним такмичењима и извео премијерно више од 200 композиција.

И нове генерације певају исто тако добро као генерација из 1973. године која је освојила најзначајнија признања на хорским такмичењима у свету. Једна од старих чланица хора је и Светлана Бојчевић Цицовић, солисткиња Опере која је и данас везана за Колегијум.

"У сваком случају то је фатална привлачност - ја сам практично ту од првог дана и сваки наступ је као и први пут", каже Цицовић.

Иако су генерације девојака које су певале у хору неоспорно талентоване, Колегијум музикум не би био оно што јесте без Даринке Матић Маровић и њене неисцрпне енергије.

Извор: РТС