Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици

Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици

Сремска Митровица: 17 векова од стицања права на слободно исповедање вере

У древном граду Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, обележено је 17 векова од стицања права на слободно исповедање хришћанске вере. Као што се тада пре толико векова Светом цару Константину указао крст на небу и знак Овим побеђуј, тако је данас у том молитвеном духу и литургијском сабрању Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са Њиховим Преосвештенствима Епископима: сремским  Василијем, бачким Иринејем и осечко-пољским Лукијаном, уз саслужење свештенства Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке, донео исте благе вести, дух, снагу, молитву и поново указао на пут којим треба да идемо.

Свештенство, преподобно монаштво, благочестиви народ Епархије сремске, али и браћа и сестре из других епархија, данас су једним устима исповедали хришћанску веру, слободни у Духу, у срцу и мислима. Символ вере, како се вековима чита, као и Молитва Господња његовом небеском Оцу, Оченаш, изговарани су једним устима и једним срцем. Био је то дан, као и литургијско сабрање, какав се само пожелети може, јер то није обичан дан Епархије сремске, него светковање великог духовног и историјског, културног наслеђа, сведочанство живог трајања српског народа и православне вере. Био је то дан за историју, за сва времена, дан за памћење.

Град Светога Иринеја, Светога Димитрија, Свете Анастасије и многих мученика, град мученика сирмијских, град Светога Константина Великог у којем је живео и у којем је рођен његов син Констанције Други, дочекао је Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја.

Како је у свом поздравном слову истакао Епископ сремски г. Василије, црквено народно литургијско сабрање у Сремској Митровици донело је духовно укрепљење свима. Владика је  замолио патријарашки благослов Његове Светости за благочестиви народ који је пристигао са свих страна, за младе и децу у народним ношњама, богослове Карловачке богословије, војнике, припаднике Жандармерије, ватрогасних служби, представнике градских власти (градоначелник г. Бранислав Недимовић) и покрајинске власти, представнике свих јавних и културних институција, Српске академије наука и уметности, Матице српске, представнике Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама и представнике других верописповести.

„Ваша Светости, молимо Вас да нас подучите, поучите Вашом мудром патријарашком речју“, замолио је Владика сремски за све присутне, и за оне који из неког разлога данас нису пристигли у Митровицу.

„Благодаћу и милошћу Божјом, целе 2013. године прослављамо догађај који је оставио неизбрисиви печат  на путу напретка и историје човечанства... Христов крст је знак Константинове и наше победе данас. То смо и као народ и као појединци толико пута осетили и доживели у нашој историји и у нашој Цркви... У овој години очекујемо настанак једног новог препорода у нашем народу,  а надамо се да ће тај препород   захватити и свет у коме живимо“,  казивао је, између осталог, Патријарх Иринеј и опоменуо све да се ништа не дешава без Божјег промисла и  благослова. Посебно је Његова Светост истакао да се данас у општој понуди противној моралним, људским вредностима све чини да нестану брак и породица, и апеловао да уз Цркву и државу учинимо све да као народ опстанемо са здравим потомством и да за будуће нараштаје обезбедимо срећну и Богом благословену будућност.

„Љубав, праштање и служење ближњима, јеванђелске врлине и служба Богу чине нас децом Божјом,  а у нашем времену,  вредности за које се морамо борити јесу светиња људског живота, светиња брака и светиња породице...“, поручио је Патријарх Иринеј. 

Свенародно молитвено сабрање је настављено обиласком фрушкогорских манастира, Патријарашки благослов је свако од присутних понео преподобном монаштву и сестринству и унео у своје домове.

Црквени хор „Свети Сава“ при Саборном храму светог Димитрија из Сремске Митровице и хор Епархије сремске појањем су узвеличали прославу и  узнели молитве Господу.

Зорица Зец

Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици
Јубилеј Миланског едикта у Сремској Митровици