Јубилеј Патријарха грузијског Г. Илије II

Патријарх Илија II

Његова Светост Патријарх и Католокос целе Грузије Г. Илија II је јуче у Патријаршијском двору у Тбилисију свечано прославио тридесетогодишњицу од устоличења на трону гризујских патријараха. Овом приликом Патријарха су посетили бројни верници из целе Грузије и честитали су му важан јубилеј не само за њега лично, већ и за целу Грузијску Цркву.

Његова Светост Патријарх и Католокос целе Грузије, Архиепископ Мцхета и Тбилисија, Г. Илија II је рођен 4. јануара 1933. године, а крштено име му је било Иракли Гудушаури - Шиолашвили. Дипломирао је на Духовној академији у Москви. Рукополжен је за јерођакона 1957. године, а за јеромонаха две године касније. После школовања у Русији, постао је свештеник у Саборној цркви у Батумију. Године 1961. постаје архимандрит. Од 1963. до 1972. године био је први ректор Богословске школе у Мцхету. Дана 26. августа 1963. године изабран је за Епископа Батумија и Шемокмедија. Године 1967. хиротонисан је за Епископа Цумија и Абхазије. После упокојења Патријарха Давида V изабран је за Патријарха грузијског 25. децембра 1977. године. За тридесет година Патријарх Илија II обновио је духовни живот, а посебно је радио на образовању и јачању клира. Правио је нове епархије и нове парохије, а својим личним примером је образовао и утицао на новорукоположене посланике на Њиви Господњој. Својом духовном дисциплином успео је да утиче на млађе генерације свештеника, који су сада на одговорним цркевним службама широм света и достојанствено представљају Грузијску Православну Цркву.

Његова Светост Патријарх и Католокос целе Грузије, Архиепископ Мцхета и Тбилисија, Г. Илија II почасни је доктор Академије Светог Владимира у Њујорку, Академије наука на Криту и Семинарије Светог Тихона у Пенсилванији.