Јубилеј у Епархији западноамеричкој: Слобода исповедања вере

Од 30. августа до 1. септембра 2013. године у Епархији западноамеричкој биће одржано традиционално сабрање поводом Епархијског дана, на коме ће бити обележено неколико значајних јубилеја: 50 година од оснивања Епархије, 150 година од рођења архимандрита Себастијана Дабовића, светог апостола у Северној и Јужној Америци, као и 1.700 година Миланског едикта.

Прослава ће почети у суботу ујутру симпосином, који ће се обрадити тему слободе исповедања вере од времена цара Константина пре 1700 година и начин ада се побољша духовни живото. На скупу ће говорити јеромонах Јаков Симонопетрански, др Јован Ерикосон из Богословије Светог Владимира и др Јаков Скедрос из Богословије Светог крста.

- Радујемо и позивамо све заинтересоване да посете нашу епархијску заједницу и учествују у нашој прослави, рекао је владика Максим. - Током прославе Епархијског дана представићемо различите духовне садржаје, саборне молитве, теолошке разговоре, радионице, изложбе... Програм се састоји од богате понуде догађаја намењених учесницима са циљем да продубе своје искуство вере и заједништва, да повећају своје знање о црквеним истинама...

Други важан догађај Епархијског дана биће изложба недавно завршених америчких пејзажа у једном апстрактном византијском стилу оца Стаматиса Склириса.

Музички програм биће праћен народном изворним играма, као и сајмом вина и пива. 

Такође, др Мајкл Правица са Универзитета Невада у Лас Вегасу представиће рад Николе Тесле, сина српског православног свештеника и научника светског гласа.

Сви догађаји ће се одржати у порти цркве Светог Стефана у Алхамбри. За више информација посетите
http://www.westsrbdio.org/en/events/diocesan-days

О Епархији западноамеричкој

Основана 1963. године, Западноамеричка епархија Српске Православне Цркве садржи 32 парохије и 5 манастира и скитова на Аљасци, у Аризони, Калифорнији, Колораду, на Хавајима, у Ајдаху, Монтани, Невади, Орегони, Вашингтони, Јути и Мексику. Од 2006. године епархијски пастир је Његово Преосвештенство Владика западноамерички г. Максим.

Извор: Епархија западноамеричка