250 година Саборне цркве у Сремским Карловцима

У недељу 22. маја 2011. године, на дан када Српска Православна Црква молитвено прославља Светог Николаја Мирликијског Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Сремским Карловцима, уз саслужење једанаесторице епископа који су сабрани на редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора, свештеника и ђакона Епархије сремске. Поводом великог јубилеја два и по века од изградње Саборне цркве у Сремнским Карловцима, која је посвећена Светом Николају, и стотину година од обнове поменутог здања, после Свете Литургије Патријарх је повео литију улицама средишта Епархије сремске.

Свечаности су присуствовали министар за културу, информисање и информационо друштво Србије Предраг Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, председник Владе Војводине Бојан Пајтић и многи други гости.

У својој беседи, пред око 2.000 верника, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је рекао да се ововремено зло у ком се нашао српски народ може победити једино љубећи "све и сваког", па и свог непријатеља. "Љубав према свима и свакоме, па и према свом непријатељу, једини је начин да се победи сво ововремено зло и искушења у којима се нашао српски народ. Јер само тако, љубећи све и сваког, можемо очекивати помоћ Бога", рекао је Патријарх Иринеј. "Уверен сам да ћемо сви заједно, јединствени, црква, народ и држава смоћи храбрости и успети да преживимо ово нам ненаклоњено време. Преживљавали смо и теже време кроз историју и најтрагичније поделе, поштујући непролазне вредности наших духовних отаца", додао је патријарх Иринеј. Наглашавајући да је овај свети храм, освештан и овог пута после недавне обнове, извор наше историје и наше културе, који је сакупљао и сабирао наш народ и одиграо значајну улогу у његовом животу, патријарх је исказао задовољство тиме што у њему данас сабрани народ и његови представници. "Било је најтрагичније у нашој историји када смо ми били ми, а они они, када смо били подељени", рекао је Патријарх нагласивши да је то време иза нас и да данас Црква заједно са нашом Отаџбином, односно државом, и њеним представницима чини јединствен народ који има јединствен циљ и јединствен пут ка том циљу.

Поводом јубилеја у центру Сремских Карловаца после Свете Литургије одржан је културно-уметнички програм у ком су наступили Биљана Крстић и група "Бистрик", новосадски ансамбал "Сербоплов", карловачко Омладинско културно-уметничко друштво "Бранково коло" и Културно уметничко друштво "Вила" из Новог Сада. У програму поводом 250. годишњице најлепшег православног храма у Војводини наступили су и глумци Гордана Ђурђевић Димић, као и Небојша Дугалић, који су рецитовали стихове великог српског песника Бранка Радичевића.

На иницијативу митрополита Павла Ненадовића, 1758. године почела је изградња Цркве светог Николаја. Грађена је четири године у барокном стилу по пројектима бечких архитеката. Крајем 18. века тешко је страдала у пожару, а први пут је обновљена 1805. године. Век касније поново је реконструисана и добила, уместо барокне, ренесансну фасаду. Лане је, поводом 100 година те велике обнове, поново дотерана и данас представља репрезентативно здање СПЦ и понос Сремских Карловаца. Завод за заштиту споменика културе Војводине категорисао је Саборну цркву као културно добро од изузетног значаја, јер се у њој, поред фресака, слика Паје Јовановића и других вредних верских и уметничких предмета налазе и две реликвије - делови моштију другог српског архиепископа Светог Арсенија Сремца и Чудотворна икона Пресвете Богородице Бездинске. Дводневна свечаност започела је још у суботу отварањем изложбе о реконструкцији Храма, у Епархијском двору, , а потом настављена на централном тргу уметничким програмом у којем су учествовали група Легенде, Биљана Крстић и више црквених хорова. Организатор прославе је Епархија сремска, на челу са Преосвећеним Епископом сремским Г. Василијем, а покровитељ Влада Војводине.Медијски покровитељ: Радио-телевизија Војводине.