Јубилеји манастира Светог Прохора Пчињског

Јубилеји манастира Светог Прохора Пчињског
Јубилеји манастира Светог Прохора Пчињског
Јубилеји манастира Светог Прохора Пчињског
Јубилеји манастира Светог Прохора Пчињског

Седница Организационог одбора за обележавање 950 година од оснивања манастира и 700 година од обнове манастира Преподобног Прохора Пчињског одржана је 1. новембра 2019. године, на празник великог светитеља у манастиру у коме се чувају његове свете мошти у Епархији врањској.

На седници је конституисан Организациони одбор за обележавање који броји 45 чланова. Чланови Организационог одбора су Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, председник; Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован; г. Никола Селаковић, генерални секретар Председника Републике Србије; г. Владан Вукосављевић, министар културе у Влади Републике Србије; др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу  са црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије.

Чланови одбора су и представници Српске академије наука и уметности, Матице Српске, Војске Републике Србије, Филозофског, Правног и Педагошког факултета Универзитета у Београду и Нишу; угледни научни, културни и јавни радници из Београда, Ниша и Врања, представници српске заједнице у Северној Македонији, народни посланици из Пчињског округа, представници општина Врање, Бујановац и Трговиште, представници монаштва и свештенства Епархије врањске и чланови епархијских тела Епархије врањске.

Седници је присуствовало 30 чланова Организационог одбора. На првој седници извршен је избор Извршног одбора од 21 члана који ће бити оперативно тело Организационог одбора. Организациони одбор је усвојио Програм обележавања 950 година од оснивања манастира и 700 година од обнове манастира Преподобног Прохора Пчињског, између којих се издвајају следеће активности:

  • међународни научни симпосион Преподобни Прохор Пчињски - 950 година у српском народу, који ће бити одржан од 11. до 13. јуна 2020. године у манастиру Преподобног Прохора Пчињског;
  • свечано обележавање јубиларне годишњице и свечана академија која ће се одржати у манастиру Преподобног Прохора Пчињског 13. септембра 2020. године;
  • одржавање многобројних активности у току 2020. године, од јануара до новембра, као што су: изложбе, штампање и презентација монографија и часописа, снимање документарног и играног филма о Преподобном Прохору Пчињском, сусрети омладине из дијаспоре и Летња школа у манастиру Преподобног Прохора Пчињског.

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије захвалио је присутнима на учешћу у Организационом одбору за обележавање значајних годишњица манастира Преподобног Прохора Пчињског, а посебно председнику Републике Србије г. Александру Вучићу који је прихватио да буде покровитељ обележавања јубилеја. Епископ Пахомије је подсетио да манастир има свој духовни и историјски континуитет од XI века (1070. године), када га је подигао византијски цар Роман IV Диоген, преко обнове за време Светог краља Милутина у XIV веку, па све до његове значајне улоге у периоду ослобађања ових крајева Старе Србије крајем IXX и почетком XX века, до данашњих дана.

Генерални секретар Председника Републике Србије г. Никола Селаковић је обавестио присутне о активном учешћу државе Србије у обележавању јубилеја манастира Преподобног Прохора Пчињског, указавши на спремност државе да помогне у свим сегментима. Секретар г. Селаковић је нагласио да би било потребно да се велики јубилеј којим се могу похвалити малобројни народи у Европи и свету, обележава што шире, јер је то скоро читав миленијум континуитета у постојању манастира, а и српске државности. Он је истакао је да би било веома значајно да се у оквиру планираних промоција обнови и сећање на остале манастире и цркве јединственог духовног простора којима је ктитор био Свети краљ Милутин, имајући, пре свега, у виду цркву Светог Ђорђа у Старом Нагоричану и манастир Грачаницу.

На седници је извршен избор Програмског савета за организацију Мећународног научног симпозијума на тему Преподобни Прохор Пчињски - 950 година у српском народу.  Програмски савет броји 17 чланова.

У току седнице разматрани су бројни предлози који се могу укључити у јубиларни програм.

Извор: Епархија врањска