Када звона у Батајници дуже звоне

РТС: Време је за бебе - емисију можете погледати ОВДЕ

Овог лета, тачније, трећег августа, рођен је Алимпије, главни глумац данашње епизоде, треће дете и трећа срећа Ирене (31) и Радована Пилиповића (33) из београдског насеља Батајница.

Лепом брату Алимпију радовале су се и његове сестре Ксенија (4) и Софија (3). Ирена је по образовању професор филозофије, а Радован дипломирани теолог који је завршио Богословски факултет а сада је и докторант на Филозофском факултету. Ирена је вероучитељ у батајничкој Основној школи "Бошко Палковљевић Пинки" док су књиге Радованов професионални изазов.

Млади теолог ради у библиотеци Српске Патријаршије, националној институцији српског народа која је основана давне 1706. године у Сремским Карловцима. Фонд библиотеке данас броји преко 250.000 каталошких картица. Радован је књигама окружен и у породичној кући. У посебној соби на полицама је више од хиљаду наслова.

Ирена је рођена у Задру а 1995. године је са породицом избегла је из Бенковца, у Србију. На Ускрс 2004. године у манстиру Сланци крај Београда, после јутарње литургије упознала је Радована и поклонила му ускршње јаје. Две године касније у истом манстиру они су се венчали.

За рађање њихово прве ћерке Ксеније знала је читава Батајница и сво особље на војном аеродрому. Радован је у то доба био ексилијар, народним језиком речено црквењак у месном храму Светог Архангела Гаврила. Када је први пут постао отац, у тренуцима усхићења, Радован је пре јутарње службе одлучио да звона на цркви звоне дуже него иначе.

На дискретне коментаре својих пријатеља да су сину дали архаично име за данашње прилике, Радован и Ирена одговарају да су и именом сина желели да обележе светог Алимпија Столпника, своју крсну славу коју славе сваког 9. децембра.

Режисер: Ненад Огњеновић
Продуцент: Небојша Неле Гарић