Како један Американац гледа на Православље?

У оквиру своје посете Србији, отац Герасим, игуман манастира Светог Германа Аљаског у Платини, Калифорнија, посетио је наш факултет и у амфитеатру одржао предавање студентима на тему „Како један Американац гледа на православље?" Предавању су присуствовали Епископ бачки др Иринеј Буловић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, и Епископ западноамерички др Максим Васиљевић, који је игуману Герасиму надлежни архијереј и домаћин у Србији, као и више предавача факултета.

Отац Герасим (у свету Gordon Eliel), игуман Манастира Светога Германа Аљаског, у Платини, северна Калифорнија, позната је личност у целом америчком Православљу. Манастир који он води има 15-так монаха и представља својеврсни феномен у америчком друштвено-културно-религијском контексту.

Манастир има строг типик, конципиран по узору на древне манастире. Он је место ходочашћа, како због посебног географског и живописног природног амбијента, тако и због тога што је ту гроб познатог америчког обраћеника у Православље, oца Серафима Роуза (Serafim Rose), као и због поменутог начина живота, типика, поретка...

По узору на Светог Германа, надахнути његовом мисионарском ревношћу, тамошњи монаси сматрају да мисионарство припада самој природи Цркве. Они се се труде да Православље престане да буде „најбоље чувана тајна у Америци" (како се шаљиво каже) па су покренули мисије на Аљаски, у Јужној Америци, па чак и у Азији.

Монаси манастира Светог Германа су значајна подршка животу Западноамеричке епархије: сведоче своје аутентично и енергично монаштво и због тога су суштински елемент здравог црквеног живота. Помажу тиме што постоје, али и својом издавачком делатношћу... Они сваке године издају вероватно најпотпунији православни Календар који укључује све знане светитеље Цркве.

У свом надахнутом предавању о. Герасим је говорио о многим видовима присуства Православља на северноамеричком простору.

Извор: http://www.bfspc.bg.ac.yu/predavanje_ig