Канонска посета Епископа Јустина селу Горичани

Канонска посета Епископа Јустина селу Горичани
Канонска посета Епископа Јустина селу Горичани
Канонска посета Епископа Јустина селу Горичани
Канонска посета Епископа Јустина селу Горичани

У једанаесту Недељу по Духовима, Преосвећени Владика је благоизволео да посети село Горичане у трнавском намесништву. Верници су  у шпалиру свечано дочекали свог Епископа, као Израиљ који дочекује Господа Христа уз речи „Благословен који долази у име Господње“.

У евхаристијком сабрању Преосвећеном Епископу саслуживали су: протојереј Милорад Милидраг, парох чачански, јереј Богољуб Симеуновић, парох горичански, јереј Марко Мирковић, старешина Саборног храма у Чачку, новорукоположени јереј Драган Милованчевић и протођакон Александар Грујовић.

Евхаристијско славље увеличали су византијским појањем појци Саборног храма Светог Саве у Краљеву.

У обраћању многобројном народу, који се сабрао у радости празника Преображења Господњег, Преосвећени је подсетио на значај светотајинског живота у Христу, као залог вечног живота. Онај који има радост и мир у Духу Светом,  већ сада је у Царству Небеском. Томе нас најбоље поучавају Свети Оци, као ризница непрегледног духовног блага. Осврнувши се на Свето Јеванђеље, Владика је ставио акценат на опраштање сагрешења која човеку наноси ближњи, како делатних, тако и вербалних. У супротном, бићемо слични оном непослушном слуги, који је добио опроштај од свога господара, а свом дужнику опроштај много мањих дугова није могао да дарује.

Отац наш Небески је као добри Господар који свима опрашта сагрешења, али исто тако и од нас очекује да вођени Ликом  и делом Христовим, остварујући своју боголикост, опраштамо својим ближњима. Сведочанство о томе налазимо у Молитви Господњој и речима „опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим“.

Након Свете Литугије приређено је пригодно послужење за све присутне.

Извор: Епархија жичка