Кардинал Андерс Арборелиус проглашен Швеђанином године

Швеђанином године, за ову, 2017. годину проглашен је католички бискуп кардинал Андерс Арборелиус, кога је папа Фрањa уврстио у kардиналски збор 29. јуна ове године. Он је први кардинал у историји Шведске, а такође и први бискуп шведског порекла од лутеранске Реформације. Католичка Црква у Шведској има око 150.000 верника различитих коренâ, језикâ и обредâ.

Андерс Арборелиус је рођен 1949. године. Примио је католичанство 1969, а две године касније, 1971, ушао је у кармелићанскиманастир у Норабију, у Шведској. За свештеника је рукоположен 1979. године.

Часопис ‘Фокус’ сваке године именује Швеђанина године. За малу Католичку Цркву у Шведској, која спада у једну од најсекуларнијих држава у свету, ово представља велико признање. Сâм је кардинал Арборелиус рекао у разговору за радио станицу Ватикан да га људи понекад питају да ли је прави Швеђанин, јер мисле да је то немогуће ако си католик, свештеник, бискуп и кардинал. Задовољан сам овим проглашењем и сматрам тај часопис храбрим, с обзиром на то да је управо мени доделио то признање – казао је кардинал и додао – То показује да Католичка Црква све више постаје шведска стварност и део културе шведског друштва. То је део процеса интеграције, јер је могуће истовремено да се буде Швеђанин и кардинал – напоменуо је кардинал Арборелиус.

У образложењу кардиналовог именовања споменути часопис је истакао да је кардинал Арборелиус први Швеђанин именован кардиналом. У питању је особа која је од самог бискупског постављења 1998. године била део јавне расправе у Шведској, представљајући Католичку Цркву у земљи чији је идентитет углавном лаички и лутерански. Као стокхолмски католички бискуп, кардинал Арборелиус има и врло важну улогу у неговању сусрета између Швеђана и досељеникâ.

Извор: Радио Ватикан