Кардинал Кох о ерозији људског достојанства у Европи

Кардинал Курт Кох упозорава на све већу ерозију људског достојанства у Европи. Ово је наравно логичан развој у друштву које све више губи своје трансцендентне темеље. „Испаравање свести о Богу“ у данашњој јавности опасно нагриза достојанство људског живота, рекао је председник Папског савета за јединство хришћана на предавању у четвртак увече, 8,10,2020, у Линцу.

С обзиром на тренутне расправе, на пример у области биоетике, очигледно је да достојанство људског живота од његовог почетка до његове природне смрти без позивања на трансценденност тешко може бити препознато, а камоли заштићено, према речима овог кардинала.

Историја Европе је нераскидиво повезана са историјом хришћанства, а хришћанство је део европског идентитета,  истакао је кардинал Кох. У том контексту, између осталог, зажалио је у великој мери што припрема преамбуле реформског споразума Европске уније није претпостављала никакву обавезујућу референцу на трансцендентност Бога. Спомињање Бога у уставној преамбули није учињено да обавеже грађане на одређено разумевање Бога, већ да тако држава укаже на своје секуларне границе.

Кох: „Европа са евром као јединственом валутом сама неће имати будућност. Штавише, Европи су такође потребне духовна и душевна резервна валута." А она се налази  у хришћанству, уверен је кардинал.

Европа је саграђена на три брда: Акропољу у Атини, Капитолу у Риму и на Голготи у Јерусалиму. Акропољ се залаже за људску грчку философију, разум и демократију, Капитол за римско право, у коме би били засновани сви европски правни системи, укључујући и канонско право. Голгота се залаже за крст Исуса Христа као знак неограничене љубави Божје према људима и за безусловно достојанство сваке поједине личности.

Кох: „Култура Европе је произашла из сусрета између вере у израиљског Бога, философског разума Грка и правног мишљења Рима. Три корена су расла заједно у хришћанству. Кох: „Европа је постала Европа хришћанством“. То такође јасно показује да Европа не може бити географски јасно дефинисана, већ је она културни и духовни појам, наставио је Кох. „Европа је историјска стварност и историјски израсла заједница вредности и судбине, и моћи ће само као таква да има будућност.

Други искази о основним хришћанским вредностима

Гувернер Горње Аустрије Томас Штелцер такође је нагласио основне хришћанске вредности Европе. У тренутним изазовним временима, када многе хартије од вредности постају крхке, ове вредности су потребне, рекао је Штелцер у свом поздравном обраћању.

Гувернер Горње Аустрије у пензији и председавајући одељења Фондације Про Ориенте у Линцу, Јозеф Пирингер, говорио је о Европи као „великом достигнућу“. Истакао је демократију, људска права, владавину закона и способност и спремност за постизање консензуса и компромиса. Све ово одликује  Европу засновану на хришћанским вредностима. Задатак је Цркава да то учине видљивим и у будућности.

Бискуп Линца Манфред Шојер такође је нагласио заједничку одговорност Цркава. За екуменизам су са свих страна потребне отвореност, флексибилност и способност учења, упозорио је Шојер.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)