Кардинал Макс честитао јеврејску Нову годину

Председавајући Немачке бискупске конференције подсетио на 50-годишњицу издавања концилског документа "Nostra aetate"

Бон, 11.9.2015. – Председавајући Немачке бискупске конференције кардинал Рајнхард Маркс честитао је јеврејској заједници у Немачкој празник Нову годину (13. септембра). У своме писму председнику Централног јеврејског савета у Немачкој Јозефу Шустеру кардинал је истакао напредак у католичко-јеврејском дијалогу. Поред тога, он је свима Јеврејима у свету и житељима Израела пожелео да у новој години. живе у миру.

При овоме је кардинал Маркс подсетио на 50-годишњицу издавања концилског документа "Nostra aetate" (28. октобар 1965), којом је постављен богословски темељ за нове односе између Римокатоличке Цркве и Јудејства. „Протеклих деценија опажало се узајамно уважавање, разумевање и често пријатељство и сарадња хришћана и Јевреја, што се пре 50 година једва могло сматрати могућим. При овоме, зацело треба  заблагодарити многим Јеврејкама и Јеврејима на овој врсти ангажовања,“ пише кардинал.

Кардинал наводи и поједине моменте успешне сарадње, као што су заједничко студијско путовање бискупа и рабина у Израел у јуну ове године и посета Комисије Немачке бискупске конференције за односе са Јеврејством једној римској синагоги пре неколико  дана. „При свему овоме не заборављам да је протеклих година било и тешких фаза у односима, као и оспораваних тема“, пише кардинал. Ипак је за њега јудејско-хришћански дијалог „знак наде у једном времену када је број насилничких религијски мотивисаних  испада знатно порастао, што запрепашћује“.

У многим деловима света проповеда се мржња према припадницима друге вере и почињава насиље у име Божје. „Као Јевреји и хришћани имамо религијску обавезу да се одлучно успротивимо свима онима који злоупотребљавају Име Божје“, истиче кардинал. „Наша је обавеза да се залажемо за слободу религије и за културу узајамног уважавања и дијалога. Да ту спада и непоколебиво ангажовање у раду против сваког вида антисемитизма, за мене се разуме само по себи.“

Кардинал Маркс је изричито заблагодарио председнику Јозефу Шустеру на свима знацима пажње и солидарним радњама Јевреја, који су се последњих месеци заузимали за прогањане хришћане у многим земљама света.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)