Кардинал Маркс на Празнику Престола Цариградске Патријаршије

Дужни смо да градимо мостове за свет у коме су јединство и мноштво могући

Кардинал Рајнхард Маркс, надбискуп Минхена и Фрајзинга, председник Немачке бискупске конференције и председавајући Бискупске конференције Европе, боравио је на слави Престола Цариградске Патријаршије на празник Светог Андреја Првозваног у Цариграду.

На позив Васељенског Патријарха Вартоломеја I, кардинал Маркс је боравио од 28. до 30.11.2015.г. у Цариграду. Овиме је кардинал Маркс желео да пошаље једнозначан сигнал своје екуменске везаности за Православну Цркву и тиме прида дубљи значај екуменским везама, као и прилику да се на лицу места упозна са питањем положаја хришћана, који чине само незнатну мањину у укупној популацији Турске. Посета Столици Цариградског Патријарха наглашава и склад који влада између православних Цркава у Немачкој и Бискупске конференције Немачке.

Међу различитим темама на дневном реду налазила се и тема последње папске енциклике ”Laudato si‘ ”(= Слава Тебје, Господи). На промоцији ове енциклике у Ватикану био је званични представник Цариградске Патријаршије, Високопреосвећени Митрополит др Јован Зизиулас.

Кардинал Маркс је боравио у манастиру Свете Тројице  на острву Халки, сусрео са Његовом Све-Светошћу Патријархом Вартоломејем I. На овом острву се налази од 1971.г. затворена богословска академија Цариградске Патријаршије. Врхунац овог путовања, разуме се, била је Божанска Литургија о празнику  св. Апостола Андреја у Саборној цркви Светог Георгија.

Пре тачно годину Папа Фрања је посетио Цариградског Патријарха узевши учешће у прослави празника Светог Апсотола Андреја Првозваног. За овогодишњу прославу Света столица је изаслала високу делегацију на челу са кардиналом Курије др Куртом Кохом, председником Папског савета за унапређење јединства хришћана.

По повратку из Цариграда кардинал Маркс је био под јаким утиском духовности Православне Цркве.

”Кроз појање и молитву подиже се срце човека ка Богу. Снажан иконографски свет Грчко-православне цркве садржи у себи обилно богословско благо. Тиме што Патријарх Вартоломеј данас прославља Апостола Андреја Првозваног, постаје јасно шта овај Апостол значи целокупној Цркви: Андреј је, као и његов брат Петар, био градитељ мостова преко којих су они ишли у свет других језика и култура. Ово одговара укупној религији, која очекује да се граде мостови помирења међу народима и културама,” саопштио је кардинал Маркс.

”За време мога боравка у Цариграду,  у току различитих разговора са представницима Цркве, али и са представницима политике, ја сам поново схватио колико значајну улогу има данас Турска у међународним сукобима.

Отуда је важно да у Турској живи бодро и активно хришћанство, иако њихов број данас износи мање од једног постотка. Хришћани својим присуством показују: ми смо део друштва и желимо мирољубиви саживот,” вели кардинал Маркс.

”Пред Турском су огромни задаци у превлађивању проблема са избеглицама са Блиског истока. Ја сам заједно са Патријархом Вартоломејем I разматрао питање шта хришћанске Цркве треба да чине пред драмом избеглица и није ли заједнички задатак хришћанских Цркава да удружи снаге и понуде одговор на ово питање. Лепо је то што ми водимо богословске разговоре, али ми се чини да је у овај час много битније да се молио и залажемо за мир. У овоме ће улога Папе Фрање и Патријарха Вартоломеја I бити кључна."

Кардинал Маркс је истакао да решењу конфликта на Блиском и Средњем Истоку улога припада и религији.  ”Религија при томе није део проблема, већ део решења проблема”.

У разговорима између Патријарха Вартоломеја I и кардинала Маркса било је речи, мимо екуменских питања, пре свега o питању предстојећег Великог и Светог Свеправославног Сабора, као и о припрема за јубилеј Реформације 2017.г., затим, питање рецепције енциклике Laudato si‘ Папе Фрање, као и стање политичких прилика на Блиском и Средњем истоку.

протођакон Зоран Андрић, Минхен