Кардинал Милер: Црква не може променити своје учење о браку

Префект Конгрегације за верска питања поводом предстојећег Синода о породици: „Циљ је да се потврди да је брак темељ грађанског друштва и заједништва у Цркви

Берлин, 3.5.2015. – Кардинал Герхард Милер је против прилагођавања католичког учења о браку духу времена у Европи. Црква не може променити своје учење о светотајинству брака: на венчању се обећава верност до смрти, цитира радио Ватикан кардинала Милера из његовог интервју француском часопису Ла Вие. Као председник ватиканске Конгрегације за верска питања, он мора да заступа ставове Цркве, рекао је куријски кардинал имајући на уму предстојећи бискупски Синод о браку и породицу у октобру у Ватикану. Циљ овога сабрања  није да се дискутује о припуштању другобрачних раздвојених светом причешћу, него да се истакне брак као темељ грађанског друштва и заједништва у Цркви.

Залазити у компромисе „било би за нас лакше“,  био је јасан кардинал Милер. Пракса православних Цркава, које дозвољавају други или трећи брак после неуспелог првог брака, за кардинала Милера „није решење“. Решење је пре у томе да се са ситуацијом суочимо „у истини“ и „да превладамо то стање“.

Сви се слажемо око тога да таквима желимо помоћи,  „али како?“, запитао се кардинал. Није могуће да се учење Цркве прилагоди животном стилу у секуларизованим земљама, при чему се жели „површно хришћанство“. Реч је о томе да Синод неће „казати шта неко жели у евентуалној ситуацији“. Милер је указао и на велики број крштених али слабих хришћана у Европи, који „не прихватају суштину хришћанства“. Таквим исказом он не жели да да суд о овим људима, али с обзиром на број некризманих крштених или на пораст побачаја, јасно је да је „површно хришћанство“ стварност.

Извор: Катпрес ( превео Р.Ракић)