Кардинал Милер: за другобрачне разведене нема приступа Светом Причешћу

Префект ватиканске Конгрегације за  верско учење (Congregatio pro doctrina fidei) кардинал Герхард Лудвиг Милер не види никакву могућност да другобрачни разведени икада приступе Светој Чаши, јер би то била груба противречност апсолутној неразлучивости брака. Ни Сабор (концил) то не може променити, вели аподиктично овај кардинал Курије, сходно наводима италијанског дневног листа «Avvenire».

Истовремено истиче кардинал Милер да су „можда многи бракови неважећи, јер супружници у час венчања нису били свесни католичког смисла и значаја брака. Конгрегација за верско учење, вели кардинал, сада улаже много напора да нађе одговор на овај  проблем.

Превасходни циљ передстојећег Синода бискупа у октобру биће да се пројави сакраментални (светотајински) карактер брака и породичног живота и начина да младе људе охрабри на пут за склапање брачне заједнице.

Што се тиче деце из разведених бракова, њих кардинал Милер зове „најсиромашнијим међу сиромашнима овог света“. Они нису запостављени само у земљама трећег света, већ и у богатим земљама Европе и Северне Америке. Ове изјаве потичу из чланка у наведеном дневном листу «Avvenire», у коме се наговештава нова књига интервјуа префека ове Конгрегације која ће се ускоро у појавити Италији под насловом „Нада породице“.

протођакон Зоран Андрић, Минхен