Кардинал Шенборн примио руског eпископа Тихона

Нови администратор руске православне Епархије бечко-аустријске Тихон (Зајцев) учинио је посету бечком Кардиналу Кристофу Шенборну и Митрополиту Васељенске Патријаршије Арсенију (Кардамакису).  Епископ Тихон је у уторак учествовао у међурелигијском дијалогу Савезног канцелара на бечком тргу  Балхаус.

На пријему код бечког Надбускупа наглашен је значај сарадње Цркава у граду какав је Беч. Домаћин је подсетио на то да је још као студент познавао тадањег руског Епископа у Бечу Мелхиседека (Лебедева), који је касније делао као Архиепископ берлински и потом у мировини живи у граду Брјанск, граду на 400 км југозападно од Москве.

Његова Узоритост  Кардинал је уручио на поклом госту руско издање своје књиге из 1984. године „Икона Христова – богословски водич“, што је књига из православног богословља уз снажан осврт на руску богословску мисао, а што је прерада његове докторске дисертације  одбрањене на  чувеном Католичком институту у Паризу 1974. године.

Током разговора двојице јерараха, Митрополита Арсенија и Епископа Тихона, наглашена је потреба да се Православље у јавности, пред спољним светом сведочи једним устима и јаче изражава његово јединство. При томе, разговарало се о последицама сукоба на Блиском истоку и избегличкој проблематици, изразивши једногласно мишљење да миротворачко решење  може бнти једина дугорочна гаранција за хумано превладање проблема.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)