Кардинал служио опело за Зефирелија

Покојни италијански филмски режисер Франко Зефирели опојан је у уторак 18. јуна 2019. у катедрали у Фиренци. Хиљаде људи су, према извештајима медија, учествовале на сахрани у граду рођења овог режисера. Град је поносан на покојника и поново му изражава захвалност овом службом, рекао је надбискуп Фиренце кардинал Ђузепе Бетори, према подацима италијанске католичке новинске агенције СИР. Сам Зефирели је једном рекао да је у тешким тренуцима налазио наду у вери, тврди кардинал, који је обавио чин опела.

Режисер је умро у суботу 15. јуна у Риму у 96. години живота. Градоначелник Фиренце Дарио Нардела изјавио је саучешће услед смрти "једног од највећих културних прегалаца". Град је прогласио уторак за дан жалости.

Зефирели је рођен 12. фебруара 1923. у Тоскани. Познат је по сложеним оперским продукцијама, а 1969. г. награђен је за  филмску адаптацију Шекспирове драме "Ромео и Јулија". Велики успех публике 1977. године постигла је његова ТВ продукција "Исус из Назарета", у којој су, међу осталим, играли Петер Устинов и Антони Квин; то је један од најпознатијих Исусових филмова.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)