Кардинал Туран: Дијалог са исламом не сме бити површан

Ватикан сматра да је дијалог између хришћана и  муслимана често површан. „Имам  утисак да смо до сада учинили велики напредак. Међутим, кад зађемо дубље, увиђам да је познавање једних других ипак још прилично површно,“ рекао је председник Папског већа за дијалог кардинал Жан-Луи Туран у разговору на радију Ватикану јуче петак. Отуда се гледиште о исламу ствара на основу политичких догађања и тероризма у свету.

Размена сазнања између хришћана и муслимана, према Турановим речима, не сме бити задатак елите. Дијалог се, штавише, мора водити „на улици“, у школама, на универзитетима. Туран се о овоме изјаснио после једног сусрета чланова Комисије за дијалог и једне делегације „Међународног исламског форума за вођење дијалога“, одржаног протеклих дана у Ватикану.

Верска слобода је за муслиманске  представнике и даље тешка тема. Из тог разлога се о њој разговорало  крајње опрезно. „На овом пољу нисмо  постигли никакве посебне резултате,“ додао је кардинал. Са жаљењем је напоменуо да до сада постигнути усаглашени ставови још нису имали одраза на законодавство или постојећу администрацију.

Извор: Катпрес