Каритас помаже у Албанији

После тешког земљотреса на западној албанској обали Католичка Црква ове земље сарађује са Каритасом на збрињавању погођених. Директор албанског Каритаса рекао је: „Стање је веома тешко. До сада смо успоставили више великих центара за прихват пострадалих у Драчу и Тирани како би се сместиле породице које су изгубиле куће“. Овај Каритас, уз помоћ других огранака ове хуманитарне католичке организације у европским земљама, доставља животне намернице, воду, ћебад и хигијенске артикле. Црквене установе отвориле су своја врата за напаћене.

Аустријски Каритас, који већ више година помаже социјалне програме у овој јужноевропској земљи, замолио је за прилоге за жртве земљотреса. „Важно је да погођени људи хитно добију помоћ“, рекао је његов представник, по чијим речима би прилог од 50 евра био довољан да се купи пакет са животним намерницама којима би једна породица могла преживети недељу дана. У овом тренутку аустријски Каритас је послао 20.000 евра помоћи.

Према подацима, до данас је живот изгубило 41 лице, док је 650 повређено. Око хиљаду људи је у овој кризној области остало без крова, па се морају сместити у ургентним центрима или по ведрим небом.

Извор: Kathpress.at (с немачког Инфо служба СПЦ)