Каталог изложбе Галерије Матице српске у САНУ

У Галерији Српске академија наука и уметности вечерас ће, у пратећем програму изложбе "Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске", бити представљен каталог те поставке.

На промоцији ће говорити управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић, историчар уметности проф. др Мирослав Тимотијевић и ауторка др Бранка Кулић. Каталог "Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске" представља визуелну уметност однеговану у Карловачкој митрополији, односно међу српским народом настањеним у Хабзбуршкој монархији.

Временски оквир започиње Великом сеобом 1690, а завршава се Бечким конгресом 1815. године, а територијални оквири су централне области Карловачке митрополије, на челу са Сремским Карловцима и Сремском епархијом, која је јурисдикционо била подређена избеглим пећким патријарсима и карловачким митрополитима.

Епоха прожимања и смене барокног и просветитељског културног модела деловала је и на уобличавање идентитетске структуре српског народа настањеног у границама ове хришћанске, али иноверне монархије.

Каталог, уз текст др Кулић, садржи попис уметничких дела са репродукцијама, биографијама уметника чији су радови заступљени на изложби и причама о неколико најзначајнијих дела српске уметности 18. века.

Сарадници на каталогу су кустоси Галерије Матице српске Снежана Мишић, Јелена Огњановић и Владимир Вукас.

Извор: РТВ