Католичко-лутерански богословски дијалог у Будимпешти

Крштење је у средишту пажње теолога које су изаслали Папски секретаријат за јединство хришћана и Лутерански светски савез.

Будимпешта 15. јул 2015. - Званична међународна лутеранско-римокатоличка комисија за вођење дијалога састала се у Будимпешти ради обраде  теме крштења. На конференцији, која ће трајати до 21. јула, окупило се око 20 водећих теолога на Лутеранско богословском факултету мађарског главног града.

Ова дијалошка комисија је централно тело за дијалог између лутерана и католика. Чланове комисије одређују Папски савет за јединство хришћана и Лутерански светски савез. Домаћин овогодишњег скупа у Будимпешти је Евангеличко-лутеранска Црква Мађарске. Овој важној богословској комисији председавају римокатолички бискуп Бирмингема Вилијам Кени и умировљени лутерански бискуп Хелсинкија Еро Хуовинен.

Комисија се први пут окупила 1967. године, а 1999. разрадила је документ под називом „Заједничка изјава о учењу о оправдању“, у којој се ,између осталог, тврди да међусобне осуде у 16. веку више нису значајне за ове Цркве.

Извор: Катпрес