Католикат Киликије захтева од турског Уставног суда повратак свог власништва у Сису

У уторак 28. априла 2015. године адвокат Католиката Киликије у Турској упутио је зсхтев Уставном суду у Турској у коме тражи повраћај њиховог Центра у Сису (Козан).

Уверен да признање геноцида и реституција црквене и народне имовине треба да иду заједно, Његова Светост Арам I, у години кад се обележава 100-годишњица  јерменског геноцида из 1915, поднео је захтев турском Уставном суду за повраћај Духовног центра Католиката у Сису.  Покренувши ову акцију, Његова Светост је учинио преседан за потомке мученика у циљу повратка њихове породичне имовине.

Од 2012. године Његова Светост Арам I председавао је одбором турских и међународних адвоката за људска права, припремавши се за тренутну парницу. Одбор је објаснио проблематику на две конференције за штампу. Прва је одржана у среду, 29. априла у Вашингтону, САД, а друга убрзо после тога у Женеви.

Седиште Католиката Киликије налазило се у Сису, бившој престоници Киликијског краљевства, почев од 1295. године, после премештања из неколико места због политичке нестабилности у том региону. Године 1921. године, након геноцида из 1915. године, отоманске власти су наредиле Католикосу Сахаку II Кабајану и свештенству да напусте овај центар у року од два дана. Католикос и свештенство су напустили манастир у Сису поневши са собом веома мали број предмета, попут богослужбених предмета, рукописа и казана за припрему светог мира. После сељакања између Јерусалима, Алепа, Дамаска и Кипра, године 1930. Католикат се настанио у Антелијасу.

Извор: ОСР