Католикос свих Јермена примио министра одбране Србије

Дана 24. новембра 2015. године у Матери столици Светог Ечмиадзина, Његова Светост Карекин II, врховни Патријарх и Католикос свих Јермена, примио је г. Братислава Гашића, министра одбране Републике Србије, и његову делегацију.

У пратњи су се налазили г. Давит Тонојан, заменик миистра одбране Јерменије, и Преосвећени Епископ Вртанес Абрахамаин, главни капелан при јерменском Министарству оружаних снага. Његова Светост је поздравио сарадњу двају министарстава одбране и изразио наду да ће она бити плодна и допринети даљем развоју војних вештина. Такође је изразио уверење да српски и јерменски војници неће имати потребе да узимају оружје у руке и бране отаџбину, него ће служити као миротворци који ће јемчити безбедан, миран и напредан живот своме народу.

Свјатејши Католикос се посебно осврнуо на тешкоће кроз које су у историји пролазила оба народа, српски и јерменски, истичући да су захваљујући духовном руковођењу Јерменске Апостолске Цркве и Српске Православне Цркве, ови народи успели да те трагедије превладају снажном вером и љубављу према својој отаџбини.

Министар Гашић је изразио благодарност Његовој Светости на топлој добродошлици. Говорећи о историјској прошлости и савременој сарадњи између двеју земаља, министар Гашић је нагласио да су садашњи билатерни односи много више него тек пријатељски. Како је казао, то се пројављивало и на живот јерменске заједнице у Србији.

Поглавар Јермена и министар Гашић су разговарали о свештеничкој служби у војскама двеју земаља, као и о топлим односима између Јерменске Апостолске Цркве и Српске Православне Цркве. Овим поводом је Свајтејши заблагодарио на учешћу представника Српске Православне Цркве у догађајима које је Мати Црква организовала поводом 100-годишњице геноцида над Јерменима и на њеној помоћи Јерменској Цркви и народу.

Пријему је присуствовао Високопреосвећени Архиепископ Натан Ховханисаин, директор Одељења спољних односа и протокола Матере Цркве.

Извор: ОСП (превод протођакон Радомира Ракића), фото: armenianchurch.org