Кијево-печерска и Почајевска лавра остају у канонској Цркви

Украјинска влада не планира да преотме светски познате Кијево-печерске и Почајевске лавре од Украјинске Православне Цркве и пренесе их у надлежност „Православне Цркве Украјине“, каже министар културе, омладине и спорта Владимир Бородјански.

Оба светилишта су у државном власништву још од совјетских времена и издата су у закуп на коришћење Украјинској Православној Цркви. Ако нема кршења закона, онда нема законских основа за ревизију постојећих уговора, рекао је министар у интервјуу за сајт rbc.ua, објављеном 11. фебруара 2020. године. „Не планирамо да их дајемо даље у нечије власништво“, рекао је Бородјански.

Одговарајући на питање да ли зна резултате преименовања власништва које је извршила претходна влада, Бородјански је приметио да није упознат са контекстом и његовим резултатима. „Сада немамо правних основа за било какву ревизију власништва", закључио је министар културе.

Међутим, „митрополит" Епифаније Думенко и други „архијереји" расколничке Цркве више пута су изразили уверење да ће и обе лавре прећи у њихово власништво.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)