Киликијски католикат тражи повраћај свог историјског седишта

Захтев Киликијског католиката за повраћај историјског седишта у Сису представљаће судски преседан пред турским Уставним судом

Директор представништва немачког угледног листа Allgemeine Zeitung у Цариграду интервјуисао је Његову Светост Арама I у Анталији по питању парнице коју је ова Црква уложила пред турским Уставним судом о повраћају некадашњег седишта Киликијског католиката у Сису, као и о самом стању Јермена у Алепу.

По питању захтева своје Цркве да турске власти поврате конфисковано некадашње историјско седиште Католиката у Сису (дана Козан у Турској), Католикос је изјавио да је након 100 година неопходно да се ово законски проведе. Овакав захтева представљаће правни преседан, јер Црква  захтева да јој се поврати сва имовина која је конфискована или од Цркве или од  јерменске заједнице која је накада живела у Турској. Одговоривши и на друга питања, Његова Светост Арам I је закључио речима: „Уколико садашња турска власт жели да успоставља  ‘добросуседске‘ односе с Јерменима, она мора признати геноцид проведен 1915. године и повратити сву конфисковану имовину“.

Говорећи о стању Јермена у граду Алепо, Његова Светост је казао да упркос свима тешкоћама, јерменска заједница је одлучна да остане и одбрани своју културу и права. У наставку је осудио верски фундаментализам, истакваши да је то зло које треба сузбијати заједничком стратегијом.

На крају интервјуа немачки новинар је заблагодарио Његовој Светости и обавестио га да је био у Цариграду где је  по овом питању водио разговоре с једним турским правником, чланом јерменског правног тима.

Извор: ОСР (превео Радомир Ракић)