Кина одобрила кинеским православцима да похађају руске академије

Православни студенти из Народне Републике Кине сада могу почети да се припремају за своју будућу свештеничку службу у богословским школама Руске Православне Цркве. Споразум о том питању дошао је као плод шестог заседања Руско-кинеске радне групе о контактима и сарадњи у верској сфери, које је одржано у Пекингу у прошли четвртак, изјавио је протојереј Руске Православне Цркве Николај Балашев за РИА новостима.

Састанак је одржан у кинеској Државној управи за верске послове, председавао је Његово Високопреосвештенство митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), председник ОСЦО, и заменик шефа Управе за верска питања Чзан Јантун.

„Ми смо додирнули широки дијапазон тема које се тичу сарадње између Русије и Кине по верским питањима, међу којима и питања школовања кинеских православних студената у богословским семинаријама и академијама Руске Православне Цркве,“ пише у изјави.

Коментаришући резултате разговора, отац Балашов је истакао за РИА новости да ће се дијалог са кинеским државним телима, упркос тешкоћама, наставити „са поштовањем и доследно“.

„Један од главних циљева је да се помогне припремање кинеских православних студената који желе да постану духовни пастири православних верника у својој земљи,“ отац Балашов је рекао. Процењује се да има око 10.000 православних верника у земљи.

Заменик председника ОСЦО такође је приметио да је много кинеских хришћана преживело прилично тешка времена, али да су очувала своју веру у годинама када су цркве биле затворене и када није било свештеника. Отац Александар Ју Ши рукоположен је 2015. године – први кинески православни свештеник који је рукоположен у Кини после 60 година, а што је такође резултат претходних руско-кинеских разговора.

„После њега  други свештеник ће доћи у Харбин. Надамо се да ће се поново уредити службе у Ергуну, Јинингу и Урумчију, где су цркве отворене, али нема свештеника. Ми се надамо да ће наша браћа верници наћи места за молитву и у другим деловима ове велике земље. Бићемо доследни и стрпљиви док се не успостави нормалнан рад Кинеске Православне Цркве. Први кораци према томе управо су предузети,“ изјавио је отац Балашов.

Извор: Orthochristian.com (превод са енглеског Информативна служба СПЦ)