Кинески универзитет забранио Божић

Један универзитет у северозападној Кини забранио је Божић назвавши га „кичастом“ западном прославом која не приличи обичајима ове земље, и зато је, уместо тога, својим студентима пустио пропагандне филмове. Државна новинска агенција Пекинг Њуз саопштила је да је Модерни колеџ на Универзитету Северозапад, који се налази у Си`ану, излепљен транспарентима по кампусу на којима пише: „Настојте да будете изузетни синови и кћери Кине, супротставите се кичу западних празника“ и „Одуприте се експанзији западне културе“.

Један студент је изјавио новинама да би они били кажњени да нису присуствовали обавезној тросатној  пројекцији пропагандних филмова, а други студенти су рекли да су ови филмови обухватали и један филм који има везе са Конфучијем, за  које време су професори чували стражу како би спречили да људи напуштају пројекцију. „Ништа не можемо урадити у вези тога, ми не можемо да побегнемо,“ изјавио је тај студент.

Званични микроблог који припада једном од универзитетских одбора Комунистичке партије, објавио је постове у којима позива студенте да се „не улагују странцима“ и да више обраћају пажњу на кинеске празнике, попут Пролећног фестивала. „Претходних година све више и више Кинеза почињу да придају значај западним празницима,“ написано је на блогу.

„У њиховим очима Запад је много развијенији од Кине, и они мисле да су њихови празници много елегантнији од наших, чак и то да су западни празници веома модерни, а кинески традиционални празници старомодни.

Божић није традиционалан празник у званично атеистичкој Кини, али му расте популарност, посебно у градским областима где млади људи излазе напоље да прославе, размену поклоне и украшавју своје домове.

Западна култура, посебно у виду америчке поп културе, стекла је широку популарност код младих, образованих Кинеза, што повремено ствара нелагодност код углавном прилично конзервативне Комунистичке партије.

Венџу, град у богатој источној провинцији Жеџијанг, забранио је сва божићна догађања у школама и вртићима, обавестила је званична новинска агенција Синхуа.

Извор: Православие.ру