Кипар: Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету

Кипар: Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету
Кипар: Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету
Кипар: Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету
Кипар: Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету

Под покровитељством Његовог Блаженства Архиепископа кипарског и Нове Јустинијане Хризостома, у Никозији на Кипру од 8. до 10. октобра 2016. године заседао је Одбор представника Православних Цркава при Европској унији (CROCEU) на Слобода религије и вероисповедања православних хришћана у свету.

Помесне Правослане Цркве представљали су: Митрополит Белгије г. Атинагора и архимандрит Емилијан Богинау из Васељенске Патријаршије, протојереј Атинодор Папаевривиадис из Александријске Патријаршије, архимандрит Мојсије Алкхаси из Антиохијске Патријаршије, Митрополит Востре Тимотеј из Јерусалимске Патријаршије, протојереј Димитрије Сизоненко из Московске Патријаршије, јеромонах  Евсевије Меанџија из Српске Патријаршије, Митрополит  трговиштански Нифон и протојереј проф. др Сорин Шелару из Румунске Патријаршије, као и Епископ неаполски Порфирије и јерођакон Нектарије Јоану из Кипарске Архиепископије.

Конфернција је почела у суботу 8. октобра. Епископ Порфирије је представио програм конференције и позвао Његово Блаженство Архиепископа Нове Јустинијане и свег Кипра Хрисостома Другог да упути поздравану реч. У свом обраћању Архиепископ је истакао да је проблем верске слободе, нажалост, отворена рана због крвопролића, губитка многих душа, па је доведена у питање будућност народа, а посебно присуства хришћана у осетљивом подручју Блиског истока. У наставку. Архиепископ је молио да Одбор представника Православних Цркава при Европској унији што пре одржи састанке са представницима европских установа и изложи проблеме са којима се хришћани сусрећу у тим областима.

У наставку су учеснике заседања поздравили представници Владе Кипра, министар спољних послова др Јоанис Касулидис, представник Европске комисије  Георгије Маркопулиотис и представник Канцеларије Европског Парламента на Кипру Нектарије Николаидис.

Митрополит белгијски Атинагора је у своме говору нагласио важност и улогу основних људских права на нивоу Европске уније, као и на нивоу односа држава-Цркава, без обзира на то да ли су православни хришћани већина или мањина у друштву.

Протојереј Атинодорс Папаевривиадис, егзарх Александријске Патријаршије на Кипру, нагласио је важност мировне улоге верских великодостојника: -Они треба да имају визију, треба да постану светлост и со која ће преобразити свет. Треба да верују у нешто што није видљиво очима других. Не издајући своја уверања, позвани су да служе своме основном циљу, делу мира.

Представник Антиохијске Патријаршије, протосинђел у Алепу, архимандрит Мојсије Алкхаси, детаљно је изложио стање у Сирији пре и после кризе и рата: -Свет ће да помаже и хришћане и муслимане ако буду неговали културу  дијалога на Истоку, а одбацивали културу мача. Ратни бродови не могу нас  заштити, као ни емигрантски бродови. Једино нас могу заштитити провођење мира у нашој  земљи.

Митрополит Востре Тимотеј је говорио о стању хришћана у Јордану и Израелу.

Другом седницом је председавао протојереј проф. Сорин Шелару који је дао уводну реч представнику Московске Патријаршије свештенику Димитрију Сизоненку, који је излагао о ситуацији у Украјини, у којој се грађански сукоб одражава на односе између Украјинске Православне  Цркве и тзв. Кијевске Патријаршије. Изразио је дубоку забринутост због дискриминације Украјинске Православне Цркве.

Говорио је и потписник ових редова, јеромонах Евсевије Меанџија, о стању верских слобода на Косову и Метохији, где се непрестано нарушавају верска права православних Срба.

Митрополит трговиштански Нифон је изложио стање верских слобода у Румунији након пада тоталитарнонг режима. -Црква треба да се бори свагда и свуда против мешања политике у веру, казао је он и предложио заједнички пројекат како би се радило на обустављању ширења христианофобије у Европи исто као што се ради и на спречавању исламофобије и антисемитизма.

Епископ неаполски Порфирије нагласио је важност мирног саживота између муслимана и хришћана пре турске инвазије 1974. године и истакао да религијски великодостојници обеју страна раде на обнови тога мира од 2009. године. Он је истакао и чињеницу да обе стране сарађују како би се превазишао проблем проузрокован турском окупацијом једног дела острва. На крају је нагласио важност обнове, функционисања и слободног приступа свим светињама и споменицима на Кипру у целини.

На послеподневној седници, којој су присуствовали само чланови Православних Цркава при Европској унији (CROCEU), учесници су водили  разговоре о будућим активостима CROCEU, као и о организовању семинара и конференција у сарадњи са европским установама и другим религијским организацијама (COMECE, CEC...).

У недељу, 9. октобра 2016. године, Његово Блаженство Архиепископ кипарски Хризостом служио је Божанску Литургију са свим учесницима у парохијском храму Свете Софије у Никозији. После Божје службе учесници су посетили споменик јунацима који су обешени 1950. године, где је митрополит Нифон одслужио помен. Предвече су учесници посетили ставропигијални манастир Богородице Махере, где их је дочекао игуман Преосвећени Епископ Ледре г. Епифаније.

Посета Кипру је окончана у понедељак, 10. октобра, посетом светињама на окупираним деловима Кипра - манастиру Светог апостола Варнаве и цркви Светог Синесија у месту Ризокарпасо, где делује мала грчка заједница са школом од 25 ђака.

јеромонах Евсевије Меанџија