Кипарска Црква: Васељенска Патријаршија је прави власник Свете Софије

Гајећи осећања огорчености кипарског народа, Кипарска Црква изражава дубоку тугу и забринутост због претварања Свете Софије у џамију. Кипарска Црква упозорава  на пљачку већине  хришћанских споменика који се налазе на окупираној страни острва.

Кипарски архијереји изражавају жаљење пошто су установили да „нема спремности да се предузму мере против оних који свакодневно вређају „хришћанску веру и вредности наше културе речима и делом, због интереса одређених хришћанских или цивилизованих западних земаља.“

Кипарска Црква говори о „свесном избору“ Турске која је„одлучила да изврши заокрет и одмакне се од Европе како би се исламска визија Отоманског царства обистинила“... Кипарска Црква упозорава да ће потез Турске „довести до дубоког јаза између хришћанства и ислама“.

Будући да кипарски архијереји не верују да постоји могућност да се одлука турског председника промени, они предлажу - у духу предлога који је недавно изнео Српски патријарх - да се дозволи „Васељенској Патријаршији, стварном власнику, да служи Божанску Литургију за хришћане у просторијама Аја Софије, док ће се муслиманска молитва држати у другом делу.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)