Кипарски верски великодостојници за достојанство жена

Поводом Међународног дана жена кипарски верски великодостојници окупили су јуче у дворцу Ледра под контролом тампон зоне УН да сачине заједничку изјаву у којој обећавају да ће сарађивати међусобно и са властима у циљу окончања насиља над женама на острву. Према недавном истраживању породичног насиља, 22% кипарских жена од петнаест година или старијих претрпеле су физичко и /или сексуално насиље, док су њих 39%  биле изложене психичком злостављању.

Поглавари религијских заједница: муслиманске, православне, католичке, јерменске и маронитске, истакли су да су мушкарци и жене једнаки у Божјим очима, јавља Асошијетид Прес. Они су изразили забринутост што је насиље "једна од најподмуклијих појава дискриминације" жена. Великодостојници су изјавили да је њихова дужност да устану против таквог насиља, истичући како и хришћанство и ислам осуђују свако насиље. -Наша одговорност је не само да осудимо насиље у својим изјавама, него и  да осигурамо да живимо оно што смо овде потписали данас, рекао је јерменски православни архиепископ Корен Тохрамадиан.

Кипарски муслимански лидер муфтија Талип Аталај изразио је наду да ће се значајно побољшати однос према женама већ до следећег оваквог састанка. -Велика је ствар кад верске вође заузму овакав став, изјавила је Елизабет Шпехар, специјални изасланик генералног секретара УН на Кипру.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)