Kirchentag - Лаички сабор Евангелистичке цркве у Немачкој у Штутгарту

Тридесет и пети ”Кирхентаг” одржава се четврти пут у Штутгарту, престоници Баден-Виртемберга, од 3. до 7. јуна 2015. Званични његов назив  је Deutscher Evangelischer Kirchentag, дословно ”Немачки евангелистички црквени сабор”, што бисмо могли посрбити пре као ”народни сабор” имајући у виду непремостиве еклисиолошке и канонске разлике у поимању појма Сабора у православних и протестаната. Отуда би назив ”сабор лаика” могао бити компромисан предлог. Елен Ибершер, генерални секретар овог скупа лаика Евенагелистичке цркве у Немачкој, вели да су два аспекта ове народно-црквене манифестације протестаната  значајне: ”испунити се духовном енергијом и водити политичке дискусије”.

У арени ”Мерцедес-Бенца” и у ”Ханс-Мартин-Шлајер” хали у срцу Штутгарта очекује се око сто хиљада гостију-учесника и око четврт милиона пролазних/двевних гостију на богослужењима, заједничким молитвама, библијским кружоцима (заједничком читању Библије) и форумима за дискусије, на којима учествују реномирани теолози и политичари.

Мото црквено-народног сабора

Мото овогодишњег сабора гласи ”Да стекнемо срце мудро” (Пс. 90, 12). Овај фрагмент 12. стиха деведестог Псалма: ”Научи нас тако бројати дане наше да бисмо стекли срце мудро”, требало би, сходно иницијалној идеји штутгартског евангелистичког бискупа Франка Отфрида Јулија, да буде вишестрано тематизован у савременом богословском, друштвеном и политичком дискурсу.

Кофи Анан као гост-беседник

Тематска тежишта су ”мир и избеглице”, ”привреда и вредности” и ”демокартија и вредности”. Приређивач рачуна са тиме да ће политичка ситуација и питање мира на Блиском истоку, у Украјини, као и питање исламистичког насиља, заузети доминантно место на форумима. Програм овог сабрања евангелистичких лаика износи 600 страница, а доступни су онима са афинитетом за модерне формате комуникација и у виду  ”Kirchentags-App(а)”.

Велико интересовање већ сада влада за предавање/беседу бившег генералног секретара Уједињених нација Кофи Анана на тему ”Свет се ишчашио”. Савезни канцелар Немачке Ангела Меркел такође ће бити у петак учесник јавне дискусије, као и Зигмар Габријел, вице-канцелар и министар привреде. Други проминентни беседник је министар унутрашњих дела у савезној влади Немачке, Томас де Мезијер (Thomas de Maizière), који ће беседити о теми  „Big Data: ко кога контролише?”. Ова тема је једна од бризантних унутрашњих политичких тема у Немачкој као деликатно питње контролисане, односно неконтролисане сарадње обавештајних служби Немачке и САД, које је прерасло у политичку аферу и због којег ће бити формирана парламентарна комисија да испита тај дифузни однос и улоге највиших немачких политичара.

Контраверзне дискусије

Велико инетресовање влада и за предавања Председника Немачке Јоахима Гаука и социолога Хартмута Розе, оба наговештена под мотом ”Добар живот. Мудар живот”. Баден-виртембершки први министар владе Винфрид Кречман, члан партије зелених, у петак ће на једном од подијума говорити о односу државе, друштва и религије.

Једној унутар Цркве контраверзно дискутованој теми ”сексуалног идентитета” посвећен је један форум, као и темама о којима не јењавају дебате за које се стара „Zentrum Gender“ својим прилозима о полу, старости и перспективама теологије које се односе на питање полне припадности.

Да ли библијски кругови чине мудрим?

Унутар Евангелистичке цркве у овој области Немачке је веома јака струја тзв. ”пијетиста” (pietistische Prägung), те ће и однос ове релативно херметичке спиритуалности бити једна од тема на многобројним форумима.

Овај лаички сабор кошта око 18 милиона евра. Од тога је једна трећина покривена ценама улазница, друга трећина од стране локалне Цркве у Баден-Виртембергу, а трећа трећина субвеницијама из касе престонога града и покрајине.

Овај сабор лаика Евангелистичке цркве у Немачкој је до сада карактерисао изразити екуменизам, те је претходних година  међу гостима било и високих вгеликодостојника из других вероисповести и религија. Представници православих Цркава су почев од 1972.г. in continuo узимали учешће на њима. Отуда чуди  чињеница што на овогодишњу манифестацију нико од представника ”Православне епископске конференције у Немачкој” – „Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland“ (OBKD) - није званично позван да узме учешћа на овом ”Кирхентагу”. Одсуство званичних изасланика православних из OBKD као треће конфесије по бројности у Немачкој са више од 1,5 милиона верника на овогодишњем Кирхентагу представља тешко разумљиви сигнал.

протођакон Зоран Андрић, Минхен