Климатски услови све лошији

Клима на Земљи ће постајати све топлија и нестабилнија, закључили научници у извештају објављеном после разговора у Шпанији.

У извештају се потврђује да су човекове активности пресудне у овој ситуацији. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је рекао да се из извештаја морају извући конкретни закључци који ће помоћи при доношењу будућих одлука, у циљу очувања животне средине. Стручњаци из Међувладине групе за климатске промене се надају да ће објављивање овог извештаја допринети схватању сложености проблема. Међународна заједница требало би да преузме одговорност за климатске промене и не би смела да дозволи неуспех на децембарској конференцији на Балију, упозорио је генерални секретар УН Бан Ки Мун. Он је истакао да су претње по животну средину стварне, али да постоје добри и прихватљиви начини да им се стане на пут.

"Извештај нам је одговорио на многа питања о томе како би требало да се поставимо према овом проблему. Сада нам преостаје да ове одговоре претворимо у делање. Морамо спасити сва блага наше планете зарад будућих генерација", рекао је Ки Мун.

Председник Међувладине групе за климатске промене Рахендра Пахаури каже да је истраживањем потврђено да ће, уколико се нешто не предузме, у будућности глад, честа обољевања, поплаве и таласи високих температура бити све чешћи.

"Надам се да ће извештај допринети схватању колико је проблем сложен. Климатске промене би у неким случајевима могле имати разарајући учинак, а цена хватања у коштац са проблемом заиста није висока", казао је Пахаури.

Министри за животну средину и њихови експерти ће од 3. до 18. децембра 2007. године у Индонезији на острву Бали разговарати о корацима после Протокола из Кјота у борби против ефекта стаклене баште. Прва фаза тог протокола завршава се 2012. године.