Клирик Руске Православне Цркве осветио склониште за бескућнике у Њујорку

Добротворна фондација „Свети Јован даје наду“ која ради блиско са патријаршијским парохијама Руске Православне Цркве у Сједињеним Државама и са Православном Црквом у Америци, отворила је своје склониште за бескућнике у Њујорку. Зграду је осветио 11. новембра свештеник руске Саборне цркве Светог Николе игуман Никодим (Балјашников).

Према његовим речима, представници других заједница су много више забринути једни о другима, и руска заједница у овом смислу стаје на ноге. Ово зато спада у приоритет за руске бескућнике. Други су имали дуго некога коме су могли да се обрате. -Често видимо људе који леже на улици и они можда немају средстава да се врате у своју отаџбину, али ипак желе да се врате. Ми планирамо да решимо ова питања помажући финансијски и правно да оду кући они који то виде као начин да реше своју тешку ситуацију. Међутим, не треба да генерализујемо и да мислимо да ћемо сваког да шаљемо у Русију. Сваки пут смо одлучни да пружимо циљану и индивидалну помоћ. За једну особу то значи пронаћи посао, за другу - јести, окупати се или опрати одећу, сумирао је игуман Никодим.

Дирљива прича је објављена на социјалним мрежама о особи која је постала први становник овог склоништа за бескућнике. -На овој фотографији старији брат Георгије чврсто држи крст. Ми смо га нашли у јадном шатору близу аеродрома Кенеди. Једном је почео да пије, јер није могао да издржи равнодушност других према тешким  околностима његовог живота. Сада преузима кораке према Богу, радећи и борећи се у склоништу за бескућнике.

Џорџ је живео на улици петнаест година, али то га није спречило да прође неопходне прегледе и стекне америчко држављанство.

Фондација „Свети Јован даје наду“ основана је 2015. године. За више од две године добровољци су хранили бескућнике у области Брајтон Бича. Сваког уторка, петка и недеље они доносе врућу супу, другу храну и одећу. Ови бескућници који желе да се крсте у Православној Цркви имају помоћ у томе. Сваког понедељка и четвртка добровољци из Грузијске Православне Цркве долазе у Брајтон да хране бескућнике. Са парохијанима лично учествују свештеници Захарије и Спиридон из Грузијске Цркве Рождества Пресвете Богородице у Бруклину.

Активности волонтера добили су благослов и подршку епископа Руске Православне Патријаршије у Сједињеним Америчким Државама нарофоминсог г. Јована. Волонтери стално одржавају састанке у Саборној цркви Светог Николе на Менхетну. Поред благослова Руске Православне Цркве, фондација „Свети Јован даје наду“ добила је и подршку Архипископа њујоршког и њуџерсијског г. Михаила (Православна Црква у Америци). Саборна црква Свете Тројице у Бруклину такође активно ради на испомагању бескућника.

Извор: Orthochristian.com