Књига о патријарху Павлу

У Конаку кнегиње Љубице представљено треће, допуњено, издање књиге "Патријарх Павле-Косовска искушења" ауторке Нађе Андрејевић. Био је и остао украс трона светог Саве, каквог скоро нећемо имати, оценио митрополит Амфилохије.

У присуству патријарха српског Иринеја, епископ бачки Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије још једном су указали на непоновљиву личност блаженопочившег патријарха Павла поводом представљања трећег, допуњеног, издања књиге "Патријарх Павле-Косовска искушења", коју је приредила Нађа Андрејевић. У препуном Конаку кнегиње Љубице, епископ бачки Иринеј оценио је да је главна вредност те књиге што је Андрејевићева свесно потиснула себе и оставила да из књиге и кроз њу говори патријарх Павле, тако да се може рећи да је управо он аутор књиге.

У њој су систематизовани беседе, интервјуи, разговори, обраћања патријарха Павла који читаоцу дају увид у његову духовну промишљатост и крајњу одговорност за сваку изговорену реч, оценио је владика Иринеј.

Владика је напоменуо да је патријарх Павле, претходно, као епископ рашко-призренски на Косову и Метохији провео пуне 34 године о којима шира јавност није довољно упозната.

Тај период је описан у књизи кроз његове дописе које је стално слао и то не само Синоду Српске православне цркве, њеном Сабору, него и државним органима, иако је, с обзиром на ситуацију у држави, знао да то неће имати одјека. Он је, напросто, то сматрао својом дужношћу, нагласио је епископ бачки.

Из тих дописа, како је оценио, може се видети генеза проблема на Косову и Метохији, да они не почињу деведестих година прошлог века, него много раније. Иако је био сведок тешких ситуација и страдања Срба и СПЦ на Косову и Метохији, никога паушално није оптуживао, остао је веран јеванђељским начелима, нагласио је владика Иринеј.

Подсетивши да је Андрејевићева која је приредила књигу новинарка која дуго година прати и бележи збивања у СПЦ, проф. др Димитрије Калезић оценио да књига нуди трајне, "вечновременске" одговоре патријарха Павла на важна питања.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је често знао да каже: "Бог створи патријарха Павла и разби калуп".

"Све живо на Земљи је непоновљиво, сваки човек, свако биће, али међу свима, неки имају нешто што је посебно, непоновљиво и међу такве спада и патријарх Павле", рекао је митрополит црногорско-приморски.

Речи благе, аргументи јаки

Амфилохије је посебно указао на одговорност која је патријарху Павлу била својствена у свему што је изговорио и учинио. Такви су били и његови извештаји које је слао о збивањима на Косову и Метохији - фактографски, без и једне сувишне речи, оценио је митрополит Амфилохије.

"Увек је сматрао да речи треба да буду благе, а аргументи јаки", цитирао је митрополит патријарха Павла, "јединствену људску и хришћанску појаву, ретко трезвену, ненаметљиву, оригиналну".

Био је и остао украс трона светог Саве, несвакидашњи, каквог скоро нећемо имати, оценио је митрополит црногорско-приморски. У пресудним, најтежим временима Бог нам га је изабрао за патријарха, што је знак да брине о нама, рекао је митрополит Амфилохије.

Одломке из књиге читали су драмски уметници Петар Божовић и Рада Ђуричин. Захваљујући патријарху Иринеју на присуству, говорницима и оцу Стефану из фрушкогорског манастира Велика Ремета на помоћи око објављивања књиге, Андрејевићева је подсетила на речи патријарха Павла да се из косовско-метохијског проблема може изаћи само на достојанствен начин и да на Косову и Метохији има довољно сунца за све људе, без обзира коме народу припадали.

Извор: РТС