Књига Патријарха Кирила на немачком језику

У Руском центру науке и културе у Берлину уређено је 24. новембра 2016. г. представљање књиге Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила „Слобода и одговорност: у трагању за хармонијом. Права човека и достојанство личности“. Свечаност је приређена поводом 70. рођендана Предстојатеља Руске Цркве, а председавао је руководилац Управе Московске Патријаршије по заграничним установама Епископ богородски Антоније.

Епископ Антоније је нагласио да је основна идеја књиге повезаност човекове слободе и његове одговорности пред Богом, друштвом и самим собом. Ова слобода има искључиво морални карактер и  тиче се личног избора човековог. На страницама своје књиге аутор излаже аргументе у подршку организовања друштва на трајној моралној основици, која је за већину људи неодељива од религије. Управо у верској традицији човек је призван да црпи схватање о високој вредности човекове личности, казао је, између осталог, Епископ.

У представљању књиге учествовали су Архиепископ берлински и немачки Теофан, извршни директор Добротворне фондације св. Григорија Богослова Л. М. Севастјан и његов заменик И. В. Лапшин, као и председник Немачко-руске конференције младих лидера херцог Кристоф Олденбуршки.

Међу присутнима налазили су се учесници округлог стола „Руска Православна Црква и суграђани: искуство сарадње у Европи“, представници Амбасаде Русије у Немачкој, Руског центра науке и културе, руских и немачких средстава општења, многобројни гости.

За време представљања  књиге у сали је била устројена фото-поставка на тему „Мисија Православне Цркве у савременом свету“, организована уз учешће Издавачког одељења Московске Патријаршије, Фондације св. Григорија Богослова и фондације „Руски свет“.

Извор: Московска Патријаршија (превод Р. Ракића)