Књига за сваку кућу и грађа за сваког летописца

Недавно објављена монографија ваљевског храма Покрова Пресвете Богородице драгоцена је књига за сваки православни дом у граду на Колубари, али и темељ свих будућих историографских списа о духовном животу овог краја - речено је на промоцији монографије у Ваљевској гимназији, која је у оквиру циклуса трибина „Православље и млади" одржана 30. децембра 2009. године.

Иако пуних 170 година стожер духовног живота Ваљеваца, храм Покрова Пресвете Богородице, до сада није освануо на страницама монографије. Промисао Божја била је да овај племенити подухват реализује протојереј-ставрофор Драган Алексић, старешина цркве, са сарадницима - протом Ненадом Марковићем, председником Трговинског суда у Ваљеву Иваном Негићем и дизајнером Маринком Лугоњом.

- Ово је књига, мала по броју страна, али велика због обиља докумената. У њој се налазе подаци о историји града, старој цркви и црквишту, те дозволи књаза Милоша Обреновића за градњу данашње, мајсторима, иконописцима, скромној ризници савредним иконама и утварима... Такође, поменути су приложници, свештенослужитељи и епископи, који су столовали најпре у ужичко-ваљевској, потом шабачко-ваљевској и напослетку, од 2006. године, ваљевској епархији. Нисмо могли заобићи ни духовне горостасе светог владику Николаја и Аву Јустина, доласке моштију светог кнеза Лазара и чудотворне иконе Тројеручице хиландарске, које су целивале хиљаде овдашњих верника. За спомен су и посете првојерарха - почившег патријарха српског Павла и садашњег васељенског патријарха Вартоломеја, као и краљевске породице Карађорђевић. Монографија најстарије ваљевске цркве доноси и податке о повратку веронауке у школе, хору „Хаџи Рувим" и устоличењу Eпископа ваљевског господина Милутина, са чијим је благословом почела обнова храма и објављена монографија - рекао је на промоцији прота-ставрофор Драган Алексић, старешина храма Покрова Пресвете Богородице.

Ова црква Ваљевце је годинама у свет испраћала и кући их дочекивала. Генерације су учествовале у њеном светотајинском животу, те је особена радост учествовати у стварању оваквог аманета своме граду и суграђанима. Засигурно, монографија храма Покрова Пресвете Богородице, подстаћи ће многе ауторе да с љубављу направе садржајнија и обимнија дела, како о цркви, тако и о Ваљеву, сматра дизајнер Маринко Лугоња, власник агенције „Стваралиште", који је ликовно обликовао све садржаје. Његово мишљење дели и новинар Здравко Ранковић, уредник ревије „Колубара". Књига је подстицајна за будућа прегнућа, оцењује Ранковић.

- У традиционални календар „Колубара" за наступајућу годину, уврстио сам и биографске податке о свештеницима који су службовали у Ваљеву. Прво место припада проти Матеји Ненадовићу, о коме као „протопрезвитеру ваљевском" најранији запис датира из маја 1804. године. Такође, ту су Воја Степановић, Аца Катић, Милоје Настић, те вероучитељица Радмила Вуковић... Заиста, да нема ове књиге, на многе од тих података чекали бисмо још много дуго - закључио је Здравко Ранковић.

ПредседникТрговинског суда у Ваљеву Иван Негић истакао је да се достојанство Цркве, као дома Божјег, огледа у лепоти грађевине, богоугодним делима верног народа, прегалаштву свештенства и посебно подвизима светитеља. Све то заједно сведочи достојанство и лепоту црквеног живота пред онима који су склони нападати Цркву, а којима није било места у монографији. Јер, вели Негић, насупрот њима, стоје ревносна службовања, прелепа појања, братске посете, часови веронауке и много тога још што краси странице монографије храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

У завршној речи „последњег сабрања" у 2009. години, ђакон Саша Ђурђевић начинио је ретроспективу циклуса трибина „Православље и млади", који је, за само годину дана, окупио прегршт звучних имена српске интелектуалне елите. У оквиру овог циклуса, о проблемима свременог друштва, бројним Ваљевцима су говорили: мајор Зоран Луковић, академик Владета Јеротић, др Светомир Бојанић, музичар Слободан Тркуља, редитељ Петар Станојловић, психолог Снежана Милковић (унука патријархаПавла), књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић... Редитељ и ђакон Ненад Илић, г. Бошко Обрадовић, глумац Небојша Дугалић, др Влајко Пановић, др Боро ЛазиЋ, др Јово Букелић, Маја Радонић, новинар-водитељ, ипођакон Димитрије Плећевић (у три наврата), професор доктор о. Милош Весин, свима знан о. Воја Билбија, архимандрит о. Јован Радосављевић, професор Доситеј Хиландарац и Андреј Протић - сви они су дали велики допринос у мисији Цркве међу младим Ваљевцима, као и свима онима који су били са нама, Богу хвала и слава.

У наступајућој 2010. години, Канцеларија за веронауку ЦО Ваљево, угостиће, Боже здравља, прослављене кошаркаше Дејан Бодирогу, Владу Дивца и Жарка Паспаља, као и популарног глумца Ивана Босиљчића. Циљ трибина, подсећа ђакон Саша Ђурђевић, и даље је да познате личности допринесу промовисању хришћанских вредности. Такође, најавио је Ђурђевић, први пут у Ваљеву, у сарадњи са Пливачким клубом „Валис", биће организовано пливање за богојављенски крст.

Ј. Јанковић

Извор: Епархија ваљевска