Књижевно вече Матије Бећковића у Прагу

Књижевно вече Матије Бећковића у Прагу
Књижевно вече Матије Бећковића у Прагу
Књижевно вече Матије Бећковића у Прагу
Књижевно вече Матије Бећковића у Прагу

У Прагу је, прошле недеље, у присуству бројних Срба који живе у овом граду, одржано веома успешно књижевно-поетско вече у којем је наступио и говорио чувени и уважени песник и академик Матија Бећковић.

У сали Дома народних мањина, Матија Бећковић је најпре говорио о значају писане речи од самог њеног настанка, а посебно оне словенске, коју су првобитно на ове просторе Чешке земље у свет донели Светри  св. браћа Ћирило и Методије. Беседио је и о улози књиге у свету од оне најважније Јеванђеља, преко књига Светог Саве па све до данас, напоменувши да она код наших људи још има тај свој исконски значај, што се може видети и осетити и на свим до сада и предстојећем Сајму књига у Београду.

Потом је Бећковић казивао чувене стихове из својих песама и поема о Светом Сави, Косову пољу, Богојављењу, Вери Павладољској, патријарху Павлу, Моми Капору, Ово и Оно, Огледало, Бодеж. Одломци из Ћераћемо се још и његовог Епилога и Кад будем млађи, изазвале су и доста смеха код присутних.

На крају вечери Матија Бећковић је потписивао књиге и разговарао са поштоваоцима његовог дела овде у Чешкој. Интервју за чешке Литерарне Новине ћемо посебно објавити, а договорено је да се неке од поменутих песама преведу и на чешки језик.

У току дана г. Бећковић је посетио цркву Успења Пресвете Богородице и амбасаду Србије у Прагу, где се задржао у срдачном разговору с амбасадором Србије г-ђом Мајом Митровић.