Коморанско златно перо

Коморанско златно перо
Коморанско златно перо
Коморанско златно перо
Коморанско златно перо

У суботу, 1. октобра 2016. године, одржано је седмо такмичење у лепом писању – калиграфији ,,Коморанско златно перо“ у организацији ОШ ,,Брана Павловић“ из Коњуха. Сабрање ученика у манастиру Светог Николе у Коморану је отпочело светом Литургијом коју је служио је јереј Петар Јараковић, пензионисани парох беловодски, уз саслуживање јереја Милана Крстића, пароха дворанског, јереја Мирољуба Симеуновића, пароха беловодског,  јереја Александара Димитријевића, пароха коњушког, и ђакона Дејана Смилића.

За певницом су појале мати Марта, настојатељица манастира Светог Николе у Коморану, мати Теодора, игуманија манастира Велуће и Сања Николић, вероучитељица. У току Литругије, након саборног изговарања молитве Господње од стране ученика и наставника, велики број ученика се причестио. На крају свете Литургије, јереј Милан Крстић изговорио  је пригодну беседу.

У просторијама школе ОШ ,,Брана Павловић“  у  Љубави, учесници такмичења су калиграфским пером и мастилом исписивали реченице из дела Бранислава Нушића. У међувремену, у просторијама старе школе из 1821. године, која се налази у порти манастира Светог Николе у Коморану,  одржана је креативна радионица ученичке задруге ,,Сунцокрети“ у организацији ОШ ,,Раде Додић“ из Милутовца. Присутни наставници учествовали  су и на стручном усавршавању, огранизованом од стране ОШ ,,Брана Павловић“ из Коњуха, приказ књиге ,,Неуспех у школској клупи“ Душице Малинић,  које је реализовала наставница Бранислава Тодоровић.

На почетку културно-уметничког програма, који је изведен у манастирској порти, све присутне поздравила је директорка ОШ ,,Брана Павловић“ из Коњуха Верица Соколовић. Јереј Александар Димитријевић, парох коњушки, присутнима је пренео поздраве и благослов Епископа крушевачког Давида. Тема програма овогодишњег јавног часа било је дело Бранислава Нушића, једног од највећих српских хумориста, а у циљу обележавања 152. год. од рођења Бранислава Нушића. На завршетку програма, жири у следећем саставу: Жарко Станковић, калиграф из Параћина, Живорад  Милосављевић, сликар из Крушевца и Никола Тришић, вероучитељ,  прогласио је победнике такмичења.

Извор: Епархија крушевачка