Концепт учешћа Руске Православне Цркве у борби против ширења ХИВ-а

Концепт учешћа Руске Православне Цркве у борби против ширења ХИВ-а

У уторак 18. октобра у сали за конференције хотелског комплекса „Даниловски“ у Москви отворена је конференција на тему „Улога државних, друштвених и религиозних организација у превенцији ХИВ/СИДА-е и наркоманије“.

Конференција ће резимирати закључке пројекта под називом „Подршка иницијативама религиозних организација у борби против епидемије ХИВ/СИДА-е и палијативно збињавање у Руској Федерацији“, који су покренули Руска Православна Црква и Федерална служба за надзор у области заштите права потрошача и људског старања, уз подршку Агенције САД-а за међународни развој и Програма развоја УН. У конференцији учествују представници државних, друштвених, међународних и религиозних организација из 20 региона Русије.

Конференција је отворена излагањем предсједника Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, мтрополита Волоколамског Илариона.

У свом обраћању владика Иларион је поменуо „Концепт учешћа Руске Православне Цркве у борби против ширења ХИВ/СИДА-е и раду са људима који живе са ХИВ/СИДА-ом“. Овај документ, који је разрадила Синодална библијска и богословска комисија, заснован је на искуству пастирске бриге и служења, као и друштвено-политичке анализе. По ријечима митрополита Илариона „један од значајних резултата усвајања овог документа, поред активирања унутарцрквеног служења људима који живе са ХИВ-ом, је развој продуктивне сарадње између Цркве, државе и друштва у борби против ширења епидемије“.

Митрополит Иларион је подвукао да је пројекат јасно показао значај ове сарадње за државу и истовремено пројавио здрав разум и озбиљан приступ проблему. Други важан аспект представља развој међувјерске сарадње у друштвено важним областима, која јасно служи  „јачању грађанског друштва, учвршћује солидарност, развија хоризонталне везе у заједници, повећава ниво грађанске самосвијести и грађанске одговорности“.

У закључку свог обраћања, митрополит Иларион је учесницима конференције пожелио успјешан рад за добробит друштва.

Извор: Митрополија црногорско-приморска