Концерт духовне музике у Берлину

Концерт духовне музике у Берлину
Концерт духовне музике у Берлину
Концерт духовне музике у Берлину
Концерт духовне музике у Берлину

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, поводом обележавања 1700. годишњице Миланског едикта, у храму Светог Саве у Берлину у суботу, 9. марта 2013. године, одржан је концерт духовне музике.

На почетку концерта старешина храма Светог Саве, протојереј Вељко Гачић, истакао је значај овог јубилеја за нашу помесну Цркву, за целокупно хришћанство и цели свет. Сви савремени стандарди у смислу људских права и савремене цивилизацијске тековине произашле су из акта Светог цара Константина 313. године.  

Међу многобројном публиком, коју су чинили како парохијани тако и велики број Немаца, отац Вељко је поздравио: Његову Екселенцију амбасадора Србије у Берлину др Иву Висковића са сарадницима, министра-саветника у Амбасади БиХ г. Предрага Ђокића, војног аташеа Србије у Берлину потпуковника Александра Церу, као и представнике Грчке, Евангелистичке, Римокатоличке и Јерменске Цркве.

Посебна захвалност и поздрав упућена је представницимА Парламента Савезне Републике Немачке.

Концерт су извели хор немачког парламента Musikgemeinschaft Deutscher Bundestag под вођством г. Жарка Булајића и храмовни хор Свети Стефан Дечански под вођством гђе Љиљане Шурдиловић.

У  троделном концерту који је трајао 80-ак минута чуле су се композиције немачких, италијанских, француских, руских и српких композитора, као што су: Брукнер, Моцарт, Фактори, Мишкинис, Саенс, Монтеверди, Сапожников, Мокрањац.

Врхунац концерта је био на крају када су оба хора заједно отпевали Херувимску песму Стевана Ст. Мокрањца.

Дуготрајан аплауз и касније дружење у Црквеном дому свих учесника програма и публике показали су сву успешност ове дивне духовне манифестације у нашем храму у главном граду Немачке.