Концерт хора „Јединство“ у Дубровнику

Концерт хора „Јединство“ у Дубровнику
Концерт хора „Јединство“ у Дубровнику
Концерт хора „Јединство“ у Дубровнику
Концерт хора „Јединство“ у Дубровнику

Мешовити хор Српског певачког друштва „Јединство“ под диригентском палицом диригента Немање Савића одржао је 20. марта 2018. године у православној цркви Светиих Благовијести у Дубровнику концерт у склопу XIII дана хришћанске културе. Хор се дубровачкој публици представио веома богатим програмом духовне музике.

Као солисти на концерту наступили су Каролина Михајловић (сопран), Јелена Дејановић (сопран) и Лазар Радоја (баритон). СПД „Јединство“ је једно од најстаријих друштава у Босни и Херцеговини. Основано је у Бањој Луци давне 1893. године, а 20. марта се по први пут у својој историји ово певачко друштво представило дубровачкој публици. 

Мешовити хор „Јединство“ делује и ради под патронатом Српске Православне Цркве у Бања Луци, где у храму Христа Спаситеља учествује на недељним и празничним Литургијама. СПД „Јединство“ има више од пет хиљада наступа у Европи и свету. Добитници су многих награда и признања и учесници су на запаженим манифестацијама и фестивалима. Диригент Немања Савић је музичку академију завршио у Београду, где је касније и магистрирао на одсеку диригирања. Током свог живота радио је у Новиграду, Бујама, Шибенику, Вршцу, а данас ради као редовни професор Академије уметности у Бањој Луци. Диригент је Мешовитог хора „Јединство“ у Бања Луци, хора свештеника Епархије бањалучке и мешовитог хора Универзитета у Бањој Луци.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка