Концерт хорске музике у Саборној цркви у Зајечару

На концерту хорске музике 10. септембра 2019. године у Саборној цркви у Зајечару су наступили Девојачки хор Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, Градско певачко друштво Стеван Мокрањац и камерни хор Лавиринт.

Девојачки хор Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина оформила је Ружица Рајковић септембра 2017. године. Овај женски састав посебну пажњу посвећује свакако Мокрањчевим делима, а карактеришу га интересантни сценски наступи, запажени како у земљи тако и у иностранству. Носиоци су прве нaграде на прошлогодишњем Међународном фестивалу хорова у Ваљеву и прве награде на овогодишњем Републичком такмичењу хорова у категорији средњих музичких школа.

Девојачким хором руководи диригент Ружица Рајковић, која од 2008. године води и Мешовити хор Средње уметничке школе у Неготину, са којим остварује запажене резултате на фестивалима у земљи и иностранству. Председник је Источног подактива хорова основних и средњих школа у оквиру Заједнице музичких и балетских школа Србије, члан је организационог тима за Источну Србију и координатор школских и омладинских хорова Србије у оквиру Српске хорске асоцијације. Такође је покретач, иницијатор и диригент Неготинског певачког друштва Мокрањац.

Градско певачко друштво Стеван Мокрањац основала је половином априла 2018. године установа Народно позориште Тимочке Kрајине - Центар за културу Зоран Радмиловић у Зајечару.

Настављајући традицију хорског певања у граду, ово друштво до сада је имало више наступа, на свечаностима поводом значајних датума у нашем граду, учешћем у обележавању Светског дана хорског певања у Зајечару и  Неготину, а могу се похвалити и учешћем на Антика фесту у сценско-музичкој представи „Опсада и пад Константинопоља“ у адаптацији Горана Марковића. Диригент је Маја Миленковић (1979, Бор), дипломирани музичар педагог, дугогодишњи наставник хармонике и руководилац Оркестра хармоника са којим је освојила бројне награде на Фестивалима музичких и балетских школа. Руководи Градским певачким друштвом Стеван Мокрањац у Зајечару од његовог оснивања априла 2018. године.

Лавиринт је формиран марта месеца 2001. године у Зајечару и гаји вокалну и вокално-инструменталну музику домаћих и страних аутора различитих епоха. До сада бележи велики број јавних наступа и концерата у земљи и иностранству - Бугарској, Мађарској, Италији, Републици Српској, Аустрији, Словенији, Чехословачкој, Грчкој, Црној Гори и Македонији. Добитник је бројних диплома и награда на хорским такмичењима и фестивалима.

Поред великог броја концерата, камерни хор Лавиринт је својом музиком и позитивним расположењем обогатио велики број културних збивања у Зајечару, Бору, Књажевцу, Неготину, Јагодини, Београду, Бољевцу, Видину. Хор Лавиринт је одржао више концерата духовне музике у православним црквама у Зајечару, Неготину и Бољевцу, као и у католичким црквама у Зајечару и Бору. Од децембра 2015. године хор је иницирао обележевање Светског дана хорског певања у Зајечару, које са наставља до данас.

Диригент примаријус доктор медицинских наука Жељка Алексић је уметнички руководилац и диригент хора. Завршила је хармонику и флауту у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Од 1991. године је водила вокално-инструментални ансамбл Лавиринт који 2001. године прераста у камерни хор Лавиринт. Добитник је Медаље за културни допринос града Зајечара 2004. године.

Извор: Епархија тимочка