Концерт „Игра духа и даха“ умјетника Боре Дугића

На позив Голијског сабора културе, суорганизатора манифестације „Дани Светог Василија острошког" у Никшићу је на празник Светог великомученика Георгија ( 6. мај ) гостовао Бора Дугић, познати умјетник на фрули и ансамбл „Вјетрови Балкана". Српску изворну пјесму, на одушевљење бројне публике у Црквено-народном дому, овом приликом оживјела је вокална група „Смиље".

У име домаћина вечери Голијског сабора културе и Црквене општине Никшић маестра Бора Дугића, чланове ансамбала „Вјетрови Балкана" и „Смиље" и публику у Црквено-народном дому поздравио је доц. др Драго Перовић, пожеливши им добродошлицу на манифестацију у којој се задњих 15 година „надахњујемо духом и бесмртношћу Светог Василија Острошког ".

- Последњих година Голијски сабор културе, заједно са Црквеном општином Никшић, покушава да нас поново подсјети на изворни звук, на изворни глас, на изворну ријеч. У претходним манифестацијама организовали смо концерте изворних група са различитих српских простора, а надам се да ћемо ноћас успјети да објединимо све српске звукове и све српске територије. Сви знамо како је на нашем вјетровитом Балкану и да је најтеже укротити вјетрове који њиме дувају већ миленијумима. Вечерас са нама је онај ко их најбоље кроти, који је спустио космичку бесконачност у омиљени српски инструмент, који се уздигао до самог Орфеја - маестро Бора Дугић и „Вјетрови Балкана", истакао је Перовић.

За умјетника Бору Дугића и чланове пратећег ансамбла, како се чуло у његовом обраћању, наступ у Никшићу представља долазак браћи у походе.

- Дошли смо тамо одакле смо уствари дошли. Желим да кажем да по мушкој линији потичем од породице Палавестра која је живјела негдје око Скадарског језера и која се преселила у Шумадију, прије отприлике 250 година. Кад год је дједа нешто пјевушио или свирао у свиралу, кад сам касније као одрастао могао да поверујем у оно што сам чуо од њега и оно што сам слушао да долазимо из Црне Горе, нашао сам јако пуно подударности, не сличности. Ово је инструмент на којем ћу вечерас да вам демонстрирам игру духа и даха, а то другим речима значи, преплитање духа који ствара чаролију и даха који чаролију физички изражава, зато се то зове игра. У малом саставу то је игра, у великом то је симфонија духа и даха, рекао је „мајстор" фруле пред концерт у Никшићу.

На репертоару концерта, који је Бора Дугић виртуозно извео пред никшићком публиком, била је изворна српска музика, за коју он каже да је међу најједноставнијим, али и најљепшим музикама свијета и мелодије које је маестро компоновао на одређене теме: „Сјећање на Дижон", „Румунска свита", музика из филма „Синовци", „Борин чочек", „"Зајди, зајди", „Српска свита", „Вилинско коло", „Обичан балкански дан", „Игра скакаваца", „Шева". Нашег познатог умјетника, који је за 40 година умјетничког рада одржао на стотине солистичких концерата, пунећи дворане сиднејске Опере, лондонског Алберт хола, букурештанског Атенеула, Париза, Њујорка, Чикага и проносећи звук изворног српског интрумента, на концерту у Никшићу пратили су: Зоран Живковић, Бобан Продановић, Дејан Стефановић, Миодраг Симић, Милан Нешовић, Звонко Туцаковић, Душан Иванишевић, Марко Лазаревић, а дах неких далеких и скоро заборављених времена изворном пјесмом, бар на тренутак, оживјеле су и чланице вокалног састава „Смиље" ( Драгана Митровић, Ирена Танасковић, Ивана Којовић, Бојана Голубовић и Тијана Симовић ) из Крагујевца.

Сенка Чоловић