Концерт српског мушког хора "Косово" у амфитеатру Херцеговачке Грачанице

У склопу Преображењских свечаности, у амфитеатру Храма Херцеговачке Грачанице на Црквини, у недељу 17. августа 2008. године, српски мушки хор "Косово" из Охаја (САД), одржао је концерт коме су присуствовали, уз велико задовољство, грађани Требиња и посетиоци Црквине.

Концерт Српски мушки хор „Косово" из североситочног Охаја је под вођством диригента др Рика Живића. Хор је основан у фебруару 1994. године и тада је имао једанаест чланова из неколико градова велике регије која се простирала од Кливленда до Аркона. Како би сачували част и сећање на јужни регион Србије, срце и стециште српског православља још од пре Косовске битке, за име хора изабрали су име - Косово.

Од 1994. године хор „Косово" је прерастао у регионални хор са више од тридесет чланова у чијем се репертоару налазе православна духовна музика али и српска и словенска народна музика. Иако није реч о професионалним музичарима, њихова истрајна жеља да очувају српски културни идентитет одржала их је заједно тринаест година, обухватајући три генерације певача који су углавном рођени у Сједињеним америчким државама. Својим залагањем снимили су четири ЦД-а духовне и световне музике. Добитиници су многих признања укључујући и престижну Награду за допринос у култури и уметности коју додељује Међународни сервисни центар и Комисија округа Cuyahoga за одржавање, извођење и очување етнографских песама, доприносећи на тај начин културолошком богатству.

Хор је наступао широм САД и Канаде. Са поносом издвајамо неколико званичника пред којима је хор наступао, а то су Патријарх Павле, Митрополит Владимир од Светог Петерсбурга из Русије, Негово краљевско височанство Принц Александар Карађорђевић и Принцеза Катарина, сенатор Ђорђе Војиновић и многи други.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка